Jeroen in gesprek met Anita: "In de raad kon het botsen, maar op café kregen we vaak gelijk"

30 Maart 2022

Jeroen in gesprek met Anita:

Jeroen treft Anita in haar groene, zonovergoten tuin. De natuur in Edegem is meteen het eerste gespreksonderwerp…  

Wat doet volgens jou Edegem stralen?

Anita: Ik woon hier ontzettend graag. Edegem is een groene, rustige en aangename gemeente. Bram en ik praten er soms wel over, of we niet zouden verhuizen. Maar eigenlijk is er geen enkele andere gemeente waar we zouden willen wonen. Tijdens de lockdowns de voorbije twee jaar waren we heel gelukkig met al het groen en de natuur zo dichtbij. Je stapt de deur uit en je bent vertrokken voor een grote toer langs park Romeinse put en dan richting Hof ter Linden en Fort 5.

Jeroen: Al dat groen in onze gemeente is absoluut iets om te koesteren. Wat ook echt iets is om te koesteren en Edegem doet stralen, vind ik, zijn de vele verenigingen en buurtcomités in onze gemeente. Ik kan niet echt vergelijken met andere gemeenten, maar als ik zie wat voor een sfeer en ambiance er is op de jaarmarkt of gewoon al het aantal jeugdbewegingen dat er is voor een kleine gemeente als Edegem… dat zegt toch wat. Ik hou wel mijn hart vast voor wat de gevolgen gaan zijn van de besparingen die N-VA heeft gedaan op de ondersteuning van het verenigingsleven, denk maar aan het privatiseren van Hangar 27 en de uitleendienst en het afschaffen van de Baravan.

 

Waarom engageer jij je voor Edegem?

Anita: Mijn allereerste engagement was voor de milieuraad. Ik werd aangesproken door de Carl van het ecopark, een hele sociale gast. Ze zochten iemand voor de milieuraad. Die vond dat iets voor mij. En zo kwam ik in het vizier van Dirk Stoffelen. Hij was actief bij Agalev en gemeenteraadslid. Ik belandde op de kieslijst en mocht een paar jaar later Dirk vervangen als gemeenteraadslid. Milieu is altijd mijn ding geweest. Ik wilde gewoon een beter Edegem creëren. Financiën volgde ik ook mee op, samen met Marc. Het was een fantastische tijd. In de raad kon het stevig botsen, maar nadien op café kregen we toch vaak gelijk.

Jeroen: Ik kijk soms ook wel met wat heimwee terug naar mijn eerste periode in de gemeenteraad. Politiek in Edegem was toen precies veel gemoedelijker. Nu voelt alles veel afstandelijker en formeler. Samen op café gaan, dat is al heel lang niet meer gebeurd. Vandaag houd ik het vooral vol dankzij de hechte groep. Groen Edegem is een echte vriendenkring. Dat is het altijd al geweest. Mijn engagement voor Groen is eigenlijk met de paplepel meegegeven. De familieweekends doen we nog steeds en nu gaan mijn kinderen mee!

 

Jeroen Van Laer (38 jaar)
woont 35 jaar in Edegem
gemeenteraadslid sinds 2006
was schepen tussen 2012 en 2018

Anita Muys (66 jaar)
woont 43 jaar in Edegem
gemeenteraadslid tussen 2002 en 2012

 

Lees ook de andere dubbelinterviews >