Groen vraagt heropstart lokaal vluchtelingeninitiatief en stopzetting verkoop noodwoning

27 Februari 2022

Groen vraagt heropstart lokaal vluchtelingeninitiatief en stopzetting verkoop noodwoning

De verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne laten niemand onberoerd.

In september vorig jaar schafte het N-VA-bestuur het lokaal opvanginitiatief voor vluchtelingen af in Edegem. Groen vraagt nu om op deze beslissing terug te komen. "Het afschaffen van het lokaal opvanginitiatief was een vergissing. De oorlogsvluchtelingen die vanuit Oekraïne in België zullen aankomen, verdienen een warme ontvangst, ook in Edegem", zegt fractieleidster voor Groen Sien Pillot.

De verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne laten niemand onberoerd. Het menselijk leed dat een oorlog veroorzaakt, is immens. "In het verleden hebben we als gemeente steeds klaar gestaan om oorlogsvluchtelingen op te vangen. We namen onze verantwoordelijkheid en toonde onze solidariteit. We roepen N-VA op om dat ook vandaag terug te doen", vertelt Sien Pillot (Groen).

We moeten als gemeente weer klaar staan. Sien Pillot: "We vragen daarom twee zaken: het terug opstarten van het lokaal opvanginitiatief voor vluchtelingen in Edegem en het on hold zetten van de verkoop van het huis in de Boerenlegerstraat dat tot voor kort dienst deed noodwoning."

De mogelijke verkoop van het huis in de Boerenlegerstraat werd nog maar net goedgekeurd door N-VA in de gemeenteraad van februari. Het afschaffen van het opvanginitiatief dateert van september vorig jaar.

"Gezien de gebeurtenissen in Oekraïne is het niet meer dan logisch om deze beslissingen te herzien. Het is tijd dat het Edegems gemeentebestuur zich terug van haar warmste kant toont. De Edegemnaren zelf zijn alvast bereid om het nodige te doen, nu het gemeentebestuur nog", besluit Sien Pillot.