Twee speelpleintjes in het nieuw

22 Februari 2018

Twee speelpleintjes in het nieuw

De speeltuinen aan het Pieter Van Maldereplein en de Pieter van den Bemdenlaan in Edegem werden stevig vernieuwd. Schepen van Jeugd Jeroen Van Laer (Groen) nam de uitdaging op zich om tijdens deze legislatuur twaalf speelpleinen op te frissen of nieuw aan te leggen. Met het Pieter Van Maldereplein en de Pieter van den Bemdenlaan zit Edegem aan nummers negen en tien.

“Voor de speeltuin aan het Pieter Van Maldereplein voorzagen we 30.000 euro. De heraanleg was een logische stap nadat ook het plein aan de school OLVE-Familia werd aangepakt. Het plein is nu autoluw en dus veiliger. Ook de school kan de speeltuigen gebruiken door de schoolpoorten open te zetten. Op korte termijn worden er struiken en zitbanken geplaatst.”

Fruitbomen

Voor de vernieuwing van de speeltuin aan de Pieter van den Bemdenlaan had het gemeentebestuur 20.000 euro opzij gezet.

“Dat pleintje was kaal en dat is zonde. Het moet als avontuurlijke ontmoetingsplaats dienen en dat hebben we er nu van gemaakt. Er staan speeltoestellen voor kleine kinderen. Samen met de jongsten uit de buurt hebben we wilgenhutten gemaakt en fruitbomen gepland.”

Nog dit jaar worden de laatste twee speelpleinen van Edegem in een nieuw kleedje gestoken. “Dat worden de esplanade aan de ­Andreas Vesaliusschool en de speeltuin op het Armand Preud'hommeplein. Dan zullen we twaalf speeltuinen hebben vernieuwd of nieuw aangelegd. Net als bij de andere zullen we bij de planning de buurt betrekken.”

Van Laer wil na zijn uitdaging niet stoppen met de jongste inwoners van Edegem speelplezier te bezorgen. “Na deze twee speelpleinen maken we werk van een speelweefsel in onze gemeente. Het wordt een uitdaging om de verschillende locaties veilig met elkaar te verbinden. Het gaat om verbindingen over de openbare weg, waarbij we de juiste paden selecteren. Trage wegen zullen daarbij belangrijk zijn.”

In de Sorbrechtshofstraat werd in 2015 reeds een Pacman­parcours aangelegd om de kinderen op straat te laten spelen. “Dat is een voorbeeld van speel­weefsel. Maar nu moeten we dat verder ontwikkelen.”

(c) Gazet Van Antwerpen (fisp)