Geen vakantie in het buitenland? Dan brengen we de wereld toch naar Edegem?

16 Mei 2020

Geen vakantie in het buitenland? Dan brengen we de wereld toch naar Edegem?

De exitstrategie komt stilaan in een volgende fase. Op Vlaams niveau wordt werk gemaakt van een strategie voor de zomervakantie in Vlaanderen aangezien reizen naar het buitenland moeilijk zoniet onmogelijk zal zijn. Tijd dat we ook als gemeente alles in gereedheid brengen om het toerisme in eigen streek een extra boost te geven en daarmee ook onze noodlijdende handel en horeca een doorstart te geven. We moeten bovenal de mensen perspectief geven. Na wekenlang binnen zitten, is het tijd om de wereld weer te ontdekken, uiteraard binnen de richtlijnen. Groen Edegem stelt daarom een plan voor om de wereld naar Edegem te brengen.

“Er zijn nog veel onzekerheden, maar we moeten klaar staan voor de zomer en zorgen dat veel mensen die reisplannen hadden, nu ook terecht kunnen in eigen streek. We moeten daar als lokaal bestuur binnen onze streekvereniging van de Zuidrand het voortouw in nemen en een passend kader voor scheppen, creatieve ideeën en partners bijeenbrengen om van de zomer een fantastische en veilige tijd voor iedereen te maken”, vertelt Goedele Van der Spiegel.

We lanceren daarom het plan om de wereld naar Edegem te brengen en hopen de gemeente en lokale partners, horeca en verenigingen hiervoor warm te maken. We presenteren zeven pijlers:

1. Happen en trappen
In de Zuidrand is het heerlijk wandelen en fietsen. We creëren speciale proeverslussen in samenwerking met onze horeca en lokale boeren. “Voor wie een wat andere route wil nemen, kunnen we picknickmanden aanbieden in samenwerking met onze bakkers of de lokale wereldwinkel en andere lokale handelaars”, geeft Vera Hans aan.

2. Speeldagen in de wijk
De speelpleinwerking steken we in een nieuw kleedje. We brengen sport en spel naar de wijken met speciale spelkoffers. “Jeugdverenigingen kunnen voor de nodige begeleiding zorgen nu heel wat kampen in het water vallen. Elke week kan een andere vakantiebestemming als thema aan bod komen”, gaat Gitte Gijs, zelf ook scoutsleidster, verder.

3. Kamperen in Fort 5 en Hof ter Linden
We creëren in Fort 5 en Hof ter Linden mogelijkheden om te kamperen. “De buitenglacis van Fort 5 leent zich perfect tot het tijdelijk installeren van een paalcamping en in de Dreef dromen wij al langer van ‘pitkamperen’ temidden van de magnifieke lindes”, aldus Goedele Van der Spiegel. Ook voor de happy campers kunnen we ontbijtpakketten of picknickmanden aanbieden in samenwerking met onze bakkers of de lokale wereldwinkel en andere lokale handelaars.

4. Heel de gemeente speelstraat en bijkomende fietsstraten
Speelstraten zijn een uitgelezen manier om in woonwijken bijkomende, veilige speelruimte te voorzien op andere plekken kunnen we maximaal inzetten op bijkomende fietsstraten. “We verlengen de oproep die vandaag loopt tot eind mei met een maand en breiden de toepassing ervan maximaal uit over de gemeente”, vult Sien Pillot aan. De speelstraten kunnen ook echt in een vakantiebestemming omgetoverd worden met workshops om Thais of Italiaans te leren koken, taalworkshops om je in het buitenland te wanen, kortom ook een uitnodiging naar de verschillende verenigingen om zich voor te stellen in de verschillende wijken.

5. Meer ruimte om te sporten
We stellen, zodra het kan, de sporthal de hele zomer lang ter beschikking voor verenigingen en individuele Edegemnaren.


6. Riksja's voor iedereen
We voorzien tijdens de vakantieperiode een exotische taxidienst, in het bijzonder voor mensen die moeilijker te been zijn met riksja’s. Tegen een minimale kost kan je een tochtje maken langs verschillende bezienswaardigheden of je er laten afzetten. “Met deze Oosterse fietstaxi’s brengen we het vakantiegevoel helemaal naar onze gemeente”, gaat Jeroen Van Laer verder.

7. Een bord vol vakantie
We brengen ook letterlijk verschillende smaken uit verschillende werelddelen naar Edegem in samenwerking met lokale horeca-uitbaters: zij stellen op hun menukaart een speciaal gerecht voor telkens uit een ander land. Heb je bijvoorbeeld zin om je in Griekenland te wanen? Dan kan je terecht bij één van de Edegemse restaurants voor een typische Griekse maaltijd. Deze maaltijden kunnen tevens afgehaald worden, wat opnieuw interessant is voor de kampeerders.


“Kortom, aan vakantiemogelijkheden in onze gemeente en de Zuidrand geen gebrek. We moeten als gemeente daarin een actieve regierol opnemen: creatieve ideeën aanleveren en daarrond partners samenbrengen. Wij doen hiermee alvast de voorzet”, besluit Goedele Van der Spiegel.