Op weg naar een plastiekvrije gemeente

27 Maart 2019

Op weg naar een plastiekvrije gemeente

Gemeente Edegem weert op vraag van Groen wegwerp plastiek op gemeenteplein. Edegem is pilootgemeente voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. In een duurzame gemeente moet het vermijden van afval één van de prioriteiten zijn. Zeker tijdens evenementen waar klassiek heel wat wegwerp plastiek gebruikt wordt. Denk maar aan bekers, bordjes en bestek. Het gemeentebestuur volgt het voorstel van Groen en past in de gemeenteraad van 25 maart de reglementering aan.

 

"Als gemeente geven we zelf reeds het goede voorbeeld, zoals op Rock Edegem waar we met herbruikbare bekers en zoveel mogelijk recycleerbaar materiaal werken", vertelt Goedele Van der Spiegel, gemeenteraadslid en voormalig schepen van afval. "We vragen nu ook aan externe gebruikers van ons Gemeenteplein om plastiekvrij te werken. Het reglement wordt in die zin aangepast".

Ook voor de jaarmarkt is het voor Groen mogelijk om stapsgewijs te werken naar een plastiekvrij evenement. "Sommige standhouders doen dit al, andere kunnen we op een positieve manier aanmoedigen door hen te belonen met een duidelijk label aan hun stand 'Deze stand is plastiek vrij'," gaat Goedele Van der Spiegel verder. "Er bestaan vandaag voldoende alternatieven voor wegwerp plastiek. In de komende jaren kunnen werk maken van een groepsaankoop voor duurzame alternatieven en uiteindelijk wegwerp plastiek volledig verbieden."