Ook de Gerard de Cremerstraat ging aan het knutselen

17 Oktober 2017

Ook de Gerard de Cremerstraat ging aan het knutselen

Na de Volhardingsstraat was het de beurt aan de Gerard De Cremerstraat om de heraanleg van het pleintje zelf in te tekenen. "De participatiemethodiek die we uitwerkten voor de Volhardingsstraat was een groot succes", vertelt schepen voor participatie Jeroen Van Laer. "Daarom dat we deze nu ook toepassen in andere straten die moeten heraangelegd worden".

"De tijd is voorbij dat besturen met kant-en-klare plannen afkomen waar de inwoners zelf enkel nog ja of nee op mogen zeggen. Het is voor iedereen veel aangenamer en leerrijker om samen te werken aan een herinrichting", aldus de schepen. "We kunnen als bestuur randvoorwaarden mee geven of de technische haalbaarheid van bepaalde ideeën, maar verder doen we de heraanleg liever in co-creatie."

Concreet krijgen de bewoners een blanco straat voorgelegd en verschillende straatelementen op schaal: bomen, plantvakken, speelelementen, stoepen, wegmarkeringen, verhoogde drempels, rijbanen in verschillende breedten en vormen, noem maar op. De inwoners "knutselen" als het ware hun straat in elkaar. De uitkomst wordt vertaald door een professioneel studiebureau in een concreet en uitvoerbaar plan.