Nood aan extra ondergrondse afvalcontainers tijdens warme zomermaanden

26 Februari 2021

Nood aan extra ondergrondse afvalcontainers tijdens warme zomermaanden

De zomer komt eraan. De tweewekelijkse afvalophaling is dan steevast kop van jut. Het lang bewaren van mosselzakken of de pech hebben dat er net een ophaling voorzien is als je op reis bent, zorgt elk jaar weer voor veel vragen om een wekelijkse ophaling van huisvuil te organiseren. Groen stelt een alternatief voor: de ondergrondse container. Je kan er op elk moment terecht voor een extra afvalafgifte.

Uit analyse blijkt dat een wekelijkse ophaling in de zomerperiode een dure optie is. Gemeenteraadslid Goedele Van der Spiegel (Groen) stelt het kosteneffici├źnter alternatief voor van een ondergrondse container. "Edegem telt al een aantal ondergrondse containers bij appartementsgebouwen. Daar kunnen gerust nog 1 of 2 ondergrondse containers bij komen. Het openen van de ondergrondse containers werkt op basis van je identiteitskaart en zou dus door elke Edegemnaar zonder registratie gebruikt kunnen worden. Ideaal dus als je tijdelijk meer huisvuil hebt dan je kwijt kan in je eigen container of als je op reis vertrekt."

De kost wordt verrekend via je diftar-rekening. Andere gemeenten maken al gebruik van het systeem, o.a. onze buurgemeenten Hove en Mortsel. Volgens Van der Spiegel is er absoluut een positieve businesscase te maken om een systeem van een ondergrondse container in te zetten voor deze uitzonderlijke momenten.

Maandag 1 maart wordt het voorstel geagendeerd op de gemeenteraad van Edegem. Van der Spiegel hoopt op een positieve respons van het bestuur dat al lang zegt een oplossing te zoeken voor een wekelijkse zomerophaling. "Het voorstel dat we doen, is bovendien niet enkel een oplossing in de zomermaanden, maar biedt de Edegemnaar een extra dienstverlening het ganse jaar door.", besluit Goedele Van der Spiegel.