Nog meer wandel- en fietswegen in Hof ter Linden

27 November 2017

Nog meer wandel- en fietswegen in Hof ter Linden

Volgend jaar wandel of fiets je ook langs de westkant van het domein Hof Ter Linden over een nieuwe trage weg die de verbinding maakt met het Fort 5. Schepen Goedele Van der Spiegel legde het bestek voor dat de paden uit het masterplan verder moet uitvoeren.

Het pad vertrekt vanuit de Drie Eikenstraat naast de voormalige maalderij Van den Bergh en volgt het bestaande landbouw- en wandelpad tot aan de Kasteelweg. Vervolgens gaat het verder langs de buitenzijde van de Terlindengracht door het bos en buigt het af via de akker aan de Graaf de Granvellelaan naar het terrein van het voormalige site Fortis-Extraction. Daar sluit het naast de nieuwe gracht aan op het bestaande fietspad van de Donk achter het Rubenspark.

Voor de aanleg van dit nieuwe westelijke pad keurt de gemeenteraad nu de aanbesteding goed. In het voorjaar van 2018 start Edegem met de uitvoering. Het oostelijke pad door kasteeldomein Hof Ter Linden werd reeds in oktober vorig jaar geopend.

“We zijn ongelooflijk hard op weg om de grandeur van het Hof Ter Linden terug in ere te herstellen”, weet Goedele Van der Spiegel, bevoegd voor Hof ter Linden. “We investeren samen met onze partners in de gebouwen én tegelijk herstellen we de natuur, leggen we de paden op en rond het domein opnieuw aan, geven we de historische dreven opnieuw de plaats die ze verdienen en maken we er een groen domein van waar het goed vertoeven is. In het voorjaar van volgend jaar opent zelfs de nieuwe brasserie al de deuren.”

“Het nieuwe pad zal ervoor zorgen dat je een rondgang kan maken door het 90ha grote, unieke gebied van Hof ter Linden en Fort 5. Een wandellus van 5 km wordt op deze manier voor de Edegemnaar ontsloten.”

De nieuwe trage weg krijgt de naam Bostulpenpad, een verwijzing naar een uniek stukje natuurlijk erfgoed. De erg zeldzame bostulpen die in het domein groeien, worden zichtbaar vanaf het nieuwe pad. Het oostelijk pad kreeg eerder al de naam Dwaallichtjespad, verwijzend naar een historisch verhaal uit de buurt.

Het pad door het bos (traject 4 en 5 op de foto) is enkel bedoeld voor wandelaars en voert Edegem uit als onverhard bospad in combinatie met een vlonderpad. Dit pad is momenteel nog niet meegenomen in het bestek. Bedoeling is echter wel ook dit pad in 2018 aan te leggen.

De voorbereiding voor realisatie van de paden gebeurde in nauw overleg met onze partners Kempens landschap vzw en Natuurinvest. De financiering is volledig ten laste van de gemeente. Samen maken we voor de recreatieve wandelaars van binnen én buiten Edegem een tocht door een afwisselend landschap van open velden, bossen, militair en adellijk erfgoed.