Nieuwe stap voor Hof ter Linden: restaurant in oostelijk koetshuis

25 Juni 2018

Nieuwe stap voor Hof ter Linden: restaurant in oostelijk koetshuis

De eigenaars van Hof Ter Linden (de gemeente Edegem, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos) sluiten een handelshuurovereenkomst voor de uitbating van een restaurant in het oostelijk koetshuis van het Edegemse kasteeldomein. De kok van brasserie Pastis in Mortsel zal er aan het fornuis staan. Na de restauratie van de koetshuizen en het domein zelf en de opening van de brasserie in het westelijk koetshuis in april is deze huurovereenkomst opnieuw heugelijk nieuws voor de ontwikkeling van het park.

Het kasteeldomein van Hof Ter Linden in Edegem werd in 2012 aangekocht door de gemeente Edegem, Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos, met steun van de provincie Antwerpen. We hadden van bij het begin de ambitie om van het parkdomein een grotendeels toegankelijk park te maken waar zoveel mogelijk bezoekers van kunnen genieten. Om het kasteel en de koetshuizen een mooie rol te geven in het geheel wilden we samenwerken met private partners. We gingen dan ook op zoek naar private commerciële projecten met een meerwaarde voor de gemeenschap en op het vlak van recreatie en/of toerisme. Voor het westelijk koetshuis vonden de eigenaars eerder al een geschikte partner bij Serge De Groof. Vandaag kunnen we aankondigen dat nu ook het oostelijk koetshuis een bestemming krijgt. In het oostelijk koetshuis stonden vroeger de paarden op stal, terwijl aan de overzijde de koetsen stonden. Omdat het interieur hier nog meer authentieke elementen bevat, zal het restaurant een compleet andere sfeer uitademen dan de brasserie. De uitbaters gaan er voor een stijlvol restaurant met 25 tot 35 couverts.

Gastronomie centraal

De heer Kalicanin is een gastronomische chef met rijke binnen- en buitenlandse ervaring. Momenteel runt hij brasserie Pastis in Mortsel en werkt hij als gastchef in heel wat sterrenrestaurants in Europa. Hij stapt in dit project samen met de heren Stamenovic en Davidovic, die al heel wat ervaring hebben in de mediawereld in Zuid-Oost Europa. Het trio wil Edegem internationaal gastronomisch op de kaart zetten met een stijlvolle zaak. “Klanten kunnen plaatsnemen in het restaurant met zicht op de tuin of op het sfeervolle terras. Die richten we beide in met Wabi Sabi-elementen, een sobere Japanse stijl die draait rond bescheidenheid en de natuur en harmonieus aansluit bij de bouwsporen en ruwe elementen van het historische koetshuis. Onze interieurarchitecten zullen werken met hout, steen en andere natuurlijk materialen in ruwe en pure vorm. De unieke ijskelder in de tuin zullen we gebruiken om vlees te rijpen en het paviljoen gebruiken we als serre voor kruiden. Gastchefs krijgen bij ons logies op de bovenverdieping.”

Open na de zomer van 2019

“Sinds april eindig je een deugddoende tocht door open velden, bossen, militair en adellijk erfgoed met een pannenkoek of een drankje in de brasserie. Onze inwoners hebben duidelijk de weg naar de brasserie gevonden. Bij goed weer is het er gezellig druk.” legt schepen voor parken Goedele Van der Spiegel uit. “De restauratie van het oostelijk koetshuis is nu ook afgerond, de nieuwe uitbaters kunnen nu starten aan de plannen voor het inrichten van het interieur, de keuken en de tuin met terras. Het zal er aangenaam en mooi vertoeven worden. We gaan ervan uit dat na de zomer van 2019 ook het nieuwe restaurant een extra trekpleister zal zijn in ons domein.”