Nieuw natuurbelevingspad fleurt Fort 5 op

26 Maart 2018

Nieuw natuurbelevingspad fleurt Fort 5 op

Er komt een nieuw natuurbelevingspad om het gemeentelijk park Fort 5 op een heel aparte manier te beleven. De gemeenteraad keurde het bestek goed.

“Ons Fort 5 barst van waardevolle natuur en erfgoed. Met het belevingspad geven we daar extra aandacht aan. Wie het pad volgt, komt doorheen zijn wandeling allerlei speelelementen, natuurkunstwerken en bezienswaardigheden tegen. Op de speelberg komen er bijvoorbeeld klimtouwen en een glijbaan en op de bloemenweide plaatsen we drie vogelnesten met een diameter van minimum drie meter. Er komt een vogelkijkwand langs de wandelweg. Als het budget het toelaat, denken we ook nog aan paddenstoelspringen, ‘elfenbankjes’ aan de bomen en sterk vergrote objecten die binnen het natuurlijk kader passen”, zegt schepen Van der Spiegel.

Het pad loopt langs het speelbos, waar we in 2016 al investeerden in een reuzeboomhut, een speelkabelbaan, platformen om kampen te bouwen en een picknickplaats. De route loopt verder naar Hangar 44 richting de bloemenweide en vervolgens langs het water en de tunnel naar de bioklas (Hangar 23). Voor de aanleg van het pad zal Edegem slim gebruik maken van bestaande open plaatsen, heuvels en putten in het reliëf. Op die manier wordt er slechts mimimaal ingegrepen in natuurlijke landschap.

Het initiatief kadert in het Masterplan van Fort 5 waarbinnen ook de vernieuwing van de bioklas werd gerealiseerd. Van het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos kreeg Edegem in 2016 een projectsubsidie van 50 000 euro voor beide projecten. Voor de realisatie van het pad trekt Edegem 75 000 euro uit. De gemeente hoopt de werken dit najaar te kunnen aanvatten.