N-VA schrapt plasticvrije jaarmarkt

20 Augustus 2021

N-VA schrapt plasticvrije jaarmarkt

Sinds 1 januari 2020 is het in principe verboden om bij evenementen drank te serveren in wegwerpbekers. Eind juni sloot gemeente Edegem zich daarom aan bij IGEAN's systeem van herbruikbare bekers. De eerste grote test zou de jaarmarkt worden, zo beslisten we met z'n allen in de gemeenteraad van 28 juni. Ondertussen blijkt daar niets meer van waar te zijn. N-VA besliste om er niet mee door te gaan (in Kontich kan het blijkbaar wel).

"Onbegrijpelijk", reageert gemeenteraadslid Goedele Van der Spiegel (Groen), "Schepen Albert Follens foetert gemeenteraad na gemeenteraad op al het plastic in en naast de vuilbakken. Maar zodra het menens wordt, trekt het N-VA bestuur zijn staart in via een achterpoortje in de wetgeving."

Dat achterpoortje houdt in dat het bestuur - indien er geen herbruikbare bekers voorhanden zijn - plastic bekers mag toelaten, tenminste als 90% opgehaald én gerecycleerd kan worden. "N-VA schuift de hete patat om afvalarm en duurzaam een evenement te organiseren daarmee handig door naar de verenigingen en Edegemse zelfstandigen. Bovendien maken ze de afvalophaling en organisatie van de jaarmarkt hopeloos ingewikkeld", gaat Goedele Van der Spiegel verder. "In ruil voor een gratis rol PMD-zakken worden onze verenigingen en zelfstandigen gevraagd om op voorhand op een formulier alles aan te geven dat ze gaan gebruiken van bekers, glazen- en petflesjes, blikjes, brikjes, bestek, borden, bakje… en hoeveel deze in totaal wegen. N-VA gaat dit dan na de jaarmarkt vergelijken met het gewicht dat in de PMD-zakken zit."

Heel wat verenigingen en Edegemse zelfstandigen gaan vandaag al bijzonder ver in het afvalarm en plasticvrij aanbieden van hun drank en eten en verdienen al onze steun. Het N-VA bestuur benoemt hen als Duurzame Helden en surft graag mee op hun inspanningen. "Maar zelf als gemeente een Duurzame Held zijn, is blijkbaar op dit moment nog teveel gevraagd. N-VA voert een beleid van twee maten en gewichten. Twee weken na de jaarmarkt is het World Cleanup Day tijdens de Week van de Duurzame Gemeente. Het N-VA bestuur heeft al aangekondigd om hier hun schouders mee onder te zetten als Duurzame Gemeente. Totaal ongeloofwaardig.", besluit Goedele Van der Spiegel.