N-VA maakt oppositie monddood over toekomst Edegem

26 Juni 2019

N-VA maakt oppositie monddood over toekomst Edegem

Onaangekondigd presenteerde N-VA op het einde van de gemeenteraad afgelopen maandag zijn beleidsvisie voor de komende jaren. Vragen mochten er niet gesteld worden. De oppositie mag luisteren, zwijgen en straks genieten van de vakantie. Na de zomervakantie volgt dan nog een rondje schijnparticipatie en vervolgens de goedkeuring van het strategisch meerjarenplan. 

In dit bericht geven we kort weer wat wij hebben gehoord tijdens de toelichting. Samengevat wil N-VA de gemeente uitkleden tot het minimum (kerntaken), heel wat zaken privatiseren en onder het mom van een 'warme samenleving' personeel afbouwen en de Edegemnaar inschakelen om de straten proper te houden of de bioklas te doen draaien.
 
Het woord klimaat of armoede hoorden we niet, maar wat wel meermaals viel was "kerntaken". Kerntaken, kerntaken, kerntaken. Alsof een gemeente zich enkel moet bezighouden met het afleveren van paspoorten.

Blind privatiseren

Als een gemeente zich terugplooit op haar kerntaken, dan volgt... privatisering. Dat N-VA volop de kaart trekt van privatisering was natuurlijk te verwachten. Deze partij ziet een gemeente als een bedrijf en niet als een gemeenschap. Het is dan ook pijnlijk dat ze net de dienst onthaalouders afschaft, de buitenschoolse kinderopvang of Hangar 27 wil privatiseren en commercialiseren. Ook te verwachten was het uitbesteden van de afvalophaling en het ecopark. N-VA schermt nog met een onderzoeksfase, maar tussen de lijnen is het duidelijk dat ook die keuze fait a compli is.

De uitdagingen voor onze gemeente zijn niet min. De begroting staat zwaar onder druk, onder meer door de toenemende pensioenkost. Met Groen willen we een evenwichtige oefening tussen noodzakelijke investeringen, de nodige besparingen en extra inkomsten. De factuur doorschuiven naar de Edegemse gezinnen door blind te privatiseren, is alvast niet onze keuze.
 
Sport is een verbindende factor, dat zal niemand ontkennen. Maar de grote investeringen in sport zijn vorige legislatuur gebeurd. Waarom N-VA hier dan opnieuw een prioriteit van maakt en met geen woord rept over een masterplan jeugdlokalen is voor Groen onbegrijpelijk. 
 
We hoorden heel wat buzz-words voor wat duidelijk besparingen zijn, personeelsafbouw of privatisering. Bijv. "slimme contracten" om te zeggen dat verenigingen meer zullen moeten betalen. Als er nog een beetje geld over is, kan er iets gaan naar ontwikkelingssamenwerking, maar de stedenband met San Jeronimo wordt stopgezet.

Wat goed is

We hoorden ook goede zaken, zeker en vast. Zo zijn we blij dat onze roep voor een groen-blauw netwerk opgepikt is, bijna letterlijk uit ons programma. De verdere uitrol van het Masterplan Fort 5/Hof ter Linden met o.m. de poort aan het (nieuwe) Kerkplein, vinden we ook heel goed.

We zullen de beleidsvisie de komende weken rustig verder fileren en de slechte en goede punten er uithalen. Onze wegwijzer blijft ons eigen verkiezingsprogramma dat we zelf maximaal zullen proberen te realiseren vanuit de oppositie.

Downloads