Meer natuur in Edegemse beekvallei met Pippa en Goedele

07 April 2019

Meer natuur in Edegemse beekvallei met Pippa en Goedele

Dat we met Groen Edegem tegen de dromen van N-VA zijn om meer autowegen aan te leggen in de Edegemse beekvallei is ondertussen genoegzaam bekend. Maar er zijn er die er ook graag letterlijk een stokje voor steken. Met bomen. Initiatiefnemers zijn niemand minder dan Goedele Van der Spiegel, kandidaat Vlaams Parlementslid, en de - ondertussen - 5 maand oude Pippa Van Laer. Zij zorgen voor een klimaatbos en de start van een geboortebos: meer natuur in plaats van meer beton.

De Edegemse beekvallei heeft er sinds zaterdag een nieuwe boom bijgekregen: een linde. Jeroen Van Laer, gemeenteraadslid voor Groen, plantte de 'Pippaboom' samen met het hele gezin, collega-raadslid Goedele Van der Spiegel en vrijwilligers van Natuurpunt ter ere van zijn pasgeboren dochtertje. “Hopelijk kan dit de start zijn van een heus geboortebos”, aldus de trotse papa. Voormalig schepen Jeroen Van Laer, vandaag oppositieraadslid voor Groen, werd op 31 oktober 2018 vader van Pippa. In plaats van cadeautjes te kopen voor zijn dochtertje, kozen ze op het geboortekaartje voor een goed doel. Dat werd het project van Natuurpunt. De actie leverde uiteindelijk 1.430 euro op, een bedrag dat specifiek besteed zal worden aan de natuur in de Edegemse beekvallei.

Je kan - samen met Pippa - nog steeds geld storten voor meer bomen in de Edegemse beekvallei.
Klik hier.

Meer beton onbespreekbaar

Dat de Edegemse beekvallei werd gekozen als locatie, is niet toevallig. Het is al langer bekend dat N-VA erover nadenkt om een verbindingsweg te realiseren tussen de Boniverlei en de Mechelsesteenweg. Die zou volgens de partij het sluipverkeer uit de dorpskernen van Edegem en Kontich kunnen weghalen. Alleen: als die nieuwe weg er komt, zou de natuur in de beekvallei onder druk komen te staan. “De verbindingsweg zou dwars door de vallei lopen”, zegt Van Laer. “Het laatste stukje groen tussen Edegem en Kontich zou moeten wijken voor beton. Dat is onbespreekbaar. Laat ons dat geld eerst investeren in alternatieven.”

Klimaatbos en trage wegen

Met Groen hebben we een alternatief plan op tafel gelegd om de natuur en het netwerk van trage wegen te versterken in plaats van er beton te gieten. Voormalig schepen Goedele Van der Spiegel slaagde er in om op het einde van de vorige legislatuur met succes een subsidieaanvraag in te dienen voor een heus klimaatbos. "Maar liefst 187.500 EUR werden uiteindelijk toegekend om drie hectare grond in de Edegemse Beekvallei in te richten als klimaatbos en het natuurgebied te ontsluiten met een trage weg.", vertelt Goedele. "Het huidig bestuur kan niet anders dan met deze subsidie aan de slag te gaan en zo zijn we alweer iets zekerder dat die verbindingsweg 'plus' er niet gaat komen".

Vastketenen

"We merken dat de droom om daar een weg te voorzien, blijft leven. De kans dat Pippa haar boom op termijn plaats zal moeten ruimen, is dus nog steeds reëel. Maar misschien is de boom daartegen al stevig genoeg om er ons samen uit protest aan vast te kunnen ketenen”, glimlacht Van Laer. "Wie onze plannen wil steunen, kan nog steeds de petitie tekenen op www.groenedegem.net/verbindingsweg."