Koetshuizen Hof ter Linden schitteren weer

09 December 2017

Koetshuizen Hof ter Linden schitteren weer

Momenteel wordt er op kasteeldomein Hof ter Linden in Edegem hard gewerkt aan de koetshuizen. Het linkse koetshuis moet tegen maart omgetoverd zijn tot een brasserie met veranda en speeltuin.

Het is duidelijk dat de koetshuizen en omgeving in een werffase zitten, maar de buitenzijde van beide gebouwen heeft ondertussen een heel vernieuwend uitzicht. “De grote lijnen van de buitenschil zijn klaar, maar er is nog veel werk. We moeten het voorplein nog finaliseren en tegen de opening van de brasserie in maart moet het gerenoveerde hekwerk terug op zijn plaats staan. Ook de berging van de brasserie is nu in aanbouw”, overloopt schepen van Milieu, Natuur en Duurzame Ontwikkeling, Goedele Van der Spiegel (Groen), de situatie.

Openheid in brasserie

Serge De Groof, uitbater van de toekomstige brasserie Melkerij Hof ter Linden, kijkt uiteraard uit naar de opening. “We mikken op maart om van start te gaan. De werken zijn nog volop aan de gang, maar het is duidelijk dat openheid en licht belangrijk worden voor het gebouw. Naast de hoofdingang worden achter de gerestaureerde poorten glaspartijen geplaatst, zodat we de poorten kunnen openzetten en het licht binnenlaten. Tussen het koetshuis en de aangebouwde veranda komen eveneens drie openingen, zodat je eigenlijk recht door het gebouw kan kijken”, vertelt Serge tijdens de rondleiding door zijn project.

In het rechtse gedeelte van de brasserie zal onder meer de originele open haard weer in ere worden hersteld en komt er een grote tafel midden in de ruimte te staan. Deze zaal zal kunnen worden afgehuurd voor bijvoorbeeld familiefeestjes. “In de zaak en in de veranda zullen we in totaal 120 tot 130 personen kunnen ontvangen. Op het terras, dat de vorm van een halve maan krijgt, zal er plaats zijn voor 120 bezoekers. Aangezien we mikken op gezinnen met kinderen, zal er rond het terras een speeltuin komen met natuurlijke speelelementen.” Verder zullen er in de brasserie ook sanitair, een keuken, een berging, een technische ruimte, een koel- en vriescel en een kleedkamer voor het personeel komen.

Toekomstige deelprojecten

Wanneer Melkerij Hof ter Linden in maart opent, is het domein uiteraard nog niet volledig klaar. Er resten nog enkele deelprojecten. “We zijn in onderhandeling voor de uitbating van het tweede koetshuis. Maar wat de eigenaren betreft, naast de gemeente ook het Kempisch Landschap en Agentschap Natuur en Bos, zullen beide koetshuizen tegelijk klaar zijn. Wat er verder in het rechtse koetshuis zal gebeuren, staat voor de nieuwe uitbater”, licht schepen Van der Spiegel toe.

Het plein voor het kasteel is ondertussen heraangelegd en ook de vijvermuur is klaar. “Belangrijk is dat we nu het subsidiedossier voor het kasteel zelf met onze twee partners aan het voorbereiden zijn. Dit dossier is nog niet ingediend en na de indiening moet je toch nog eens twee jaar rekenen voor de restauratiewerken kunnen aanvatten. Tot slot hebben we wel wat werk om het groen­domein verder te herstellen en te onderhouden”, besluit de schepen.

Filip Spoelders ■