Kids hebben eigen "tienerkot" op IBO De Speelclub

03 Maart 2017

Kids hebben eigen

Edegemse kinderen van het derde tot het zesde leerjaar, die na schooltijd worden opgevangen in IBO Het Zwaluwnest, kunnen voortaan terecht in een echt tienerkot. In De Zwaluw kunnen ze zowel ontspannen als hun huiswerk maken. "Door het vertrek van fanfare Sint-Rosalia (die onvoldoende leden vond om door te zetten) kwam er vlak voor de huidige opvang in de Drie Eikenstraat een nieuw huisje vrij", vertelt Schepen van Jeugd Jeroen Van Laer. "Dat toverde de oudste leeftijdsgroep zelf mee om tot een echt tienerkot: De Zwaluw."

Aquarium en voetbaltafel

Op de benedenverdieping bevindt zich een soort bar, met een grote toog en een aquarium. Ideetjes die de kinderen zelf aanbrachten. Boven in het gebouw zijn onder meer een ruimte om strips te lezen, een voetbaltafel en een ruimte met gezelschapsspellen en knutselgerei. Aan de muur hangen kleurrijke graffitiwerken die de kinderen zelf vervaardigden tijdens een workshop. "De Zwaluw is een uniek project in de Antwerpse Zuidrand", meent Jeroen Van Laer. "Voordien vingen we heel wat kinderen op in basisschool De Link, maar echt praktisch was dat niet. Toen dit huisje vrijkwam, kregen we het idee om de groep op te splitsen volgens leeftijdscategorie. Dankzij de kinderopvang is onze capaciteit met 42 plaatsen gestegen. In het Zwaluwnest zelf kunnen een zeventigtal kinderen van 2,5 tot 8 jaar terecht. De oudere kinderen komen naar hier."

Aniticiperen op verjonging

Edegem is sterk aan het verjongen en door de komst van enkele nieuwe verkavelingen verwacht men dat het aantal jeugdige inwoners de komende jaren nog sterk toeneemt. "Als gemeente moeten we daar nu al op anticiperen", zegt de schepen. "Aangezien er een aantal nieuwe scholen bijkomen, verwachten we ook heel wat extra aanvragen voor naschoolse kinderopvang. Vooral op woensdag is onze IBO erg populair."

Naast diverse speelmogelijkheden voorziet de gemeente ook in een stille ruimte waar huiswerkbegeleiding wordt aangeboden. "Normaal gingen we er altijd vanuit dat een IBO er was om te spelen", zegt schepen Jeroen Van Laer. "Maar omdat we merkten dat kinderen er nood aan hadden, pasten we het concept wat aan. Op die manier kunnen kinderen hun huiswerk al maken en is er thuis tijd en ruimte voor andere activiteiten."