Kasteelweg krijgt historisch uitzicht terug dankzij lindes

23 Maart 2018

Kasteelweg krijgt historisch uitzicht terug dankzij lindes

De populieren van de Kasteelweg ten zuiden van Hof ter Linden in Edegem worden vanaf vandaag gerooid. De bomen zijn ziek en worden in het najaar vervangen door lindebomen. “De dreef zal in ere worden hersteld”, zegt Edegems schepen Goedele Van der Spiegel (Groen).

Schade aan populieren

De bomen die worden gekapt, ongeveer 26 stuks, bevinden zich in de Kasteelweg tussen het Noulaertsplein en het wandelpaadje dat de Kasteelweg met de Drie Eikenstraat verbindt. De kraan werd gisteren geplaatst zodat de kapwerken vandaag kunnen aanvatten. “Alle populieren verdwijnen. Er is schade aan de stam en de wortels, waardoor er een veiligheidsprobleem kan ontstaan”, meldt Goedele Van der Spiegel als schepen van Hof ter Linden.

Voetgangers en fietsers moeten er, afhankelijk van het weer, de volgende dagen rekening mee houden dat de dreef afgesloten zal zijn tijdens de werken. Het gemeentebestuur is er zich van bewust dat een gedeelte van de Kasteelweg er de volgende jaren kaal zal uitzien. “Maar wij en Onroerend Erfgoed willen deze bomen vervangen. Vanaf de hoofddreef van Hof ter Linden tot ongeveer het midden van de Kasteelweg staan lindebomen. Het is deze meer duurzame boomsoort die de populieren zal vervangen. Vroeger stonden er ook alleen maar lindebomen in de Kasteelweg. Het historische uitzicht wordt dus in ere hersteld. Al moeten we de volgende jaren de lindebomen de kans geven om te groeien en het bekende uitzicht terug te brengen.”

De lindebomen worden normaal in het najaar geplant. Er zal gebruikgemaakt worden van afleggers van de huidige lindebomen. “Na de kapwerken wordt het hakhout van de populieren ter beschikking gesteld van de Edegemnaren. Wie een pakket hout wil ophalen, kan dit doen na een seintje via [email protected].”

Vernieuwd wandelpad

Nog voor de nieuwe lindebomen worden geplant, zal de wegverharding van de Kasteelweg worden vernieuwd om het comfort van fietsers en voetgangers te verbeteren. “Tegen mei beginnen de werken voor de aanleg van het westelijke verbindingspad over kasteeldomein Hof ter Linden. Tegen de zomer moet dit pad klaar zijn. Daarna zou ook de Kasteelweg heraangelegd moeten worden. Maar de opdracht voor deze werken is nog niet gegeven”, besluit Goedele Van der Spiegel.

(c) Gazet van Antwerpen