Het sociaal akkoord dat er geen is

12 Februari 2020

Het sociaal akkoord dat er geen is

Groen heeft vandaag kennis genomen van het 'sociaal akkoord' tussen het gemeentebestuur van Edegem en de vakbonden. Groen onderschrijft de stelling van de vakbonden dat er ideologisch niets veranderd is aan de plannen van het N-VA bestuur en dat de uitverkoop en privatisering van de gemeentelijke diensten onverminderd doorgaat. Er is een sociaal akkoord dat geen sociaal akkoord is.

Eind vorige jaar werden de personeelsleden van de gemeente Edegem ijskoud geconfronteerd met de besparingsplannen van het N-VA bestuur. Dankzij het harde werk van de vakbonden en de personeelsleden worden er diverse maatregelen voorzien om de betrokken personeelsleden te ondersteunen in hun verdere tewerkstellingskansen. Maar het resultaat stemt Groen bitter. Het N-VA bestuur wil het strategisch meerjarenplan op geen enkel punt bijsturen. Gemotiveerde medewerkers worden verplicht om andere wegen te zoeken. Gemeentelijke diensten worden op basis van manke cijfers afgeschaft, uitbesteed en geprivatiseerd. Eind 2024 zal het huidig personeelskader gehalveerd zijn. N-VA houdt vast aan zijn fetisj op schuldafbouw in plaats van te werken aan een warme en menselijke gemeente.

Eind juni 2020 zullen verschillende medewerkers hun ontslagbrief ontvangen. In het kader van het sociaal overleg is afgesproken dat deze mensen vrijstelling krijgen van dienstopdracht. Er is nog geen enkele beslissing genomen wie de zorg zal overnemen voor het groenonderhoud en beheer van de gemeentelijke gebouwen. De toekomst van Hangar/Club 27 en Rock Edegem is onzeker. We hebben geen enkel zicht op de minder of meerkost van deze privatisering. Het vertrouwen tussen het bestuur en de personeelsleden die wel in dienst blijven is totaal zoek.

Groen Edegem weigert dan ook te speken van een sociaal akkoord. De vakbonden verdienen alle lof voor hun inspanningen om de belangen van de Edegemse medewerkers te verdedigen. Maar de toekomst van onze gemeente blijft heel onzeker.

Groen Hart

Nu vrijdag houdt Groen Edegem haar Valentijnsdrink uit liefde voor de gemeente en ter ondersteuning van het gemeentepersoneel. Voor de allereerste keer zal ook het Groen Hart worden uitgereikt en wel aan het gemeentepersoneel van Edegem. Een traditie die we de komende jaren zullen verder zetten. We willen daarmee elk initiatief, persoon, groep of organisatie die zich inzet om onze gemeente beter te maken letterlijk een warm hart toedragen.