Groen wil minstens 33% vrouwelijke straatnamen

06 Mei 2019

Groen wil minstens 33% vrouwelijke straatnamen

Op 8 maart 2019 was het Internationale Vrouwendag. Ook in Edegem ging deze dag niet ongemerkt voorbij met een opmerkelijke oproep van Stubru-coryfee en Edegemnaarster Linde Merckpoel. Haar pijnlijke vaststelling: van de 86 straten in Edegem die zijn vernoemd naar bekende en belangrijke figuren zijn er slechts 4 vrouwen bij. De perfecte voorzet om nu ook officieel in de gemeenteraad het principe van "meer vrouw op straat" goed te keuren.

"Gendergelijkheid is een doelstelling die iedereen anno 2019 hoog in het vaandel draagt. Dat slechts 0,05% van de straten, vernoemd naar een persoon, een vrouw is, is dan op zijn minst een frappante vaststelling. Het is inderdaad dringend tijd voor wat meer vrouw op straat", zegt gemeenteraadslid Ellen Van Assche.

Met een officieel gemeenteraadsbesluit willen we twee principes goedkeuren. 

1. Wanneer een nieuwe straat vernoemd wordt naar een persoon, moet dit een vrouw zijn. De Cultuurraad - die de gemeenteraad advies geeft over deze materie - krijgt dan de opdracht met dit principe rekening te houden bij het opmaken van verschillende naamopties.

2. Wanneer alle eigenaars in een straat akkoord zijn, wordt op hun initiatief de straat hernoemd naar een vrouw.

"Nieuwe straten in Edegem zijn stilaan een uitzondering aan het worden. Voor meer gendergelijkheid in straatnamen hebben we dus niet alleen nood aan meer vrouwen, maar ook aan minder mannen.", gaat Ellen Van Assche verder. "Tenslotte kunnen we ook enkele bestaande pleinen, parken en trage wegen die nog geen naam zouden hebben, ook gemakkelijk een officiële naam geven. Zo heeft het speelpleintje in de Pieter Van den Bemdenlaan en dat aan de August Coolslaan nog geen naam. Hopelijk kunnen we zo werken aan meer gendergelijkheid in onze straatnamen. Op termijn willen we niet 0,05% maar minstens 33% vrouwelijke straatnamen.