Groen vraagt meer uitleg en absolute transparantie in PFOS-crisis

21 Juni 2021

Groen vraagt meer uitleg en absolute transparantie in PFOS-crisis

De problematiek rond PFOS maakt terecht heel wat burgers ongerust. De informatie over deze vervuilende chemische stoffen en het gevaar voor het milieu en de volksgezondheid neemt elke dag toe. Groen vraagt op de eerstvolgende gemeenteraad van 28 juni meer uitleg over de impact in Edegem.

Gemeenteraadslid Jeroen Van Laer (Groen): "Ook een deel van Edegem valt in de perimeter waar bepaalde voorzorgsmaatregelen gelden. Bovendien trekt de Vlaamse regering nu ook de veiligheid van alle brandweerkazernes in twijfel. In Edegem ligt al héél lang een brandweerkazerne midden in woongebied. Het is voor de Edegemnaar én de gemeenteraad belangrijk om goed geïnformeerd te worden over de mogelijke impact van deze nieuwe crisis in onze gemeente, maar ook om in alle transparantie te weten of en waar er nog mogelijke vervuilingen met PFAS zijn in onze gemeente en die de nodige aandacht vragen."

Groen diende volgende concrete vragen in bij het bestuur:

  • Welke informatie heeft ons bestuur reeds gekregen over de problematiek vanuit 3M in Zwijndrecht en hoe gaat het bestuur communiceren naar de Edegemnaar over de voorzorgsmaatregelen die zijn aangekondigd?
  • Zijn er sites in Edegem met een gekende PFAS bodem- of grondwaterverontreiniging of zijn er sites die daarvoor potentieel in aanmerking komen?
  • Is er (een mogelijke) verontreiniging gekend op de site van onze brandweerkazerne of op andere plaatsen waar onze brandweer regelmatig actief is om bijv. te oefenen (cf. de problematiek van blusschuim).

"Voorlopig communiceerde het Edegems gemeentebestuur nog niets rond de PFOS-crisis. Nochtans zitten ook heel wat Edegemnaren met heel wat vragen", besluit Van Laer.