Groen vraagt gratis zelftests voor alle Edegemse schoolkinderen

10 Januari 2022

Groen vraagt gratis zelftests voor alle Edegemse schoolkinderen

Vandaag starten onze scholen aan een moedige heropstart met omikron die overal aan de deur klopt. De kans dat klassen in quarantaine moeten, dat leerkrachten door besmetting uitvallen is groter dan ooit. Ouders wordt gevraagd om hun kinderen elke week te laten testen met een zelftest op corona. “De beste campagne om het zelftesten te promoten, is om die zelftests gratis aan te bieden. Wij stellen voor om alle schoolgaande kinderen zes gratis zelftests te geven. Voldoende om tot aan de krokusvakantie preventief te testen op een coronabesmetting”, zegt Sien Pillot, gemeenteraadslid voor Groen.

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts vraagt ouders om ‘hun steentje bij te dragen door één keer per week hun kinderen zelf te testen’. Vlaanderen is echter niet van plan om ouders van de nodige testen te voorzien. En ook federaal minister Vandenbroucke liet verstaan dat het federale niveau geen budget heeft. Hij kijkt naar de lokale besturen, OCMW’s en scholen om zeltests massaal aan te kopen.

“Als lokaal bestuur zijn we het best geplaatst om een groepsaankoop voor de Edegemse scholen te organiseren”, geeft Sien Pillot aan. “Als we alle schoolgaande kinderen in Edegem tot aan de krokusvakantie een wekelijkse zelftest willen aanbieden, kost ons dat 50.000 euro. Op de gemeentelijke begroting geen onoverkomelijk bedrag, maar wel met een enorm grote impact: ouders worden gewezen op het belang van de wekelijkse zelftest, financieel is geen drempel en we werken preventief zodat we onze scholen zo lang mogelijk in de beste omstandigheden kunnen openhouden.”

“We vragen aan het gemeentebestuur van Edegem om hier deze week nog werk van te maken, zodat de zelftests tegen volgende week aan de ouders kunnen bezorgd worden via de scholen ”, besluit Sien Pillot.