Groen heeft coöperatief model klaar voor zonnedaken in Fort 5

12 Mei 2019

Groen heeft coöperatief model klaar voor zonnedaken in Fort 5

Het Edegemse bestuur diende vorig jaar het zonnedaken-project in. Het gaat om een coöperatief model waarbij we inwoners mee laten profiteren van de opwekking van zonne-energie gecapteerd op de daken van fort 5. Vorig jaar in oktober kreeg Edegem ook effectief de goedkeuring. Er moet nu enkel een uitgewerkt projectvoorstel ingediend worden. Maar het blijft stil bij het nieuwe bestuur. Toenmalig bevoegd schepen Goedele Van der Spiegel (Groen) wil het dossier nu opnieuw op de agenda zetten en heeft een voorstel klaar. "Via burgerparticipatie kan dit project ruim 30% meer zonne-energie produceren in Edegem. Een project op maat voor ons als Edegemnaren. We zijn toch zonneblussers, of niet", lacht Goedele Van der Spiegel.

Het voorbije jaar werden alle steden en gemeenten in Vlaanderen uitgedaagd door het Vlaams Energieagentschap om lokale energieprojecten naar voren te schuiven. Indien deze steden en gemeenten minstens 1% van hun volwassen inwoners konden overtuigen om hun stem uit te brengen op een van de voorgestelde energieprojecten, konden de steden en gemeenten aanspraak maken op een startkapitaal tot €1 per inwoner.

Iedereen profiteert

Ook gemeente Edegem tekende in en kon voor het zonnedakproject Fort 5 genoeg inwoners overtuigen. De daken van de fort-hangars zijn immers dringend aan renovatie toe. Dit project wil de daken van de hangars vernieuwen met isolerende sandwichpanelen (volgens de nieuwe energienormen) en voorzien van fotovoltaïsche zonnepanelen. Het project dat wij met Groen Edegem voor ogen hebben is een participatief project. Inwoners investeren via een burger energiecoöperatie in grote zonnedaken en krijgen zo korting op hun eigen energiefactuur. Ook de verenigingen kunnen op die manier profiteren van goedkopere stroom.

"Met deze subsidie van stroomversnellers geeft gemeente Edegem een kans aan inwoners om zelf te investeren in hernieuwbare energie. Sommigen huizen zijn immers niet geschikt om te voorzien van zonnedaken en ook op appartementsgebouwen is dit niet evident. Deze investering kan een korting op de energiefactuur teweeg brengen of een dividend bij winst van de energiecoöperatie. Zo betrekken wij rechtstreeks onze burgers en verenigingen bij het klimaatbeleid van de gemeente", zegt Goedele Van der Spiegel.

Het zonnepotentieel van de Edegemse fort-hangars is meer dan 12.500 m². Daar kunnen zo’n 3.500 zonnepanelen op of ongeveer 1,15MW. Daarmee kunnen we bijna 300 gezinnen van stroom voorzien. Als je weet dat er vandaag in Edegem 3MW aan zonnepanelen ligt, kan dit zonnedak-project er op eenvoudige wijze gemakkelijk 30% bijdoen.

Unieke kans niet laten liggen

Goedele Van der Spiegel vindt dat we deze kansen niet kunnen laten liggen: "Het potentieel is groot. Maar om deze subsidie te ontvangen, zal de gemeente wel een effectief projectvoorstel moeten indienen. Als we nog kans willen maken om deze subsidie te verzilveren, moeten we in actie schieten..."