Groen betreurt onnodige besparing op wijkbudgetten

29 Juni 2021

Groen betreurt onnodige besparing op wijkbudgetten

Het was als schepen van wijkwerking één van de eerste realisaties door Jeroen Van Laer in de vorige legislatuur: de invoering van het wijkbudget. Tot 10.000 EUR kon een groep van Edegemnaren krijgen voor een positief idee voor hun buurt. Heel wat knappe projecten werden gerealiseerd.

Maar daar komt nu een einde aan. N-VA bespaart ook op deze uitgaven. Edegemnaren kunnen nog tot maximum 2.500 EUR krijgen voor een project. Het totale beschikbare, jaarlijks budget wordt teruggeschroefd van 20.000 EUR naar 12.000 EUR. De mogelijke subsidie is dus niet alleen lager, ook het aantal projecten dat in aanmerking komt, vermindert. 

"Het oorspronkelijk concept van het wijkbudget komt daarmee op losse schroeven", zegt raadslid Jeroen Van Laer (Groen). "Minder en enkel nog kleinere projecten kunnen daardoor ingediend worden. Prachtige realisaties van vorige legislatuur zoals het nieuw speeltuintje op het Noulaertsplein of de Raketvan van wijkcomité Boerenlegerstraat zouden daardoor niet meer in aanmerking komen. Een zeer spijtige keuze."

Groen probeerde nog via een amendement tijdens de gemeenteraad het bedrag terug op te trekken, maar N-VA hield voet bij stuk. "Het was op zich positief om het reglement wijkbudgetten kritisch te bekijken, maar dit is gewoon een zoveelste spijtige en onnodige besparing", besluit Jeroen Van Laer.