Op minder dan vier weken voor de verkiezingen: geen gemeentelijke aanplakborden meer

01 Mei 2019

Op minder dan vier weken voor de verkiezingen: geen gemeentelijke aanplakborden meer

N-VA beslist alleen en zonder overleg met de fracties De Edegemse afdelingen van Groen, CD&V, Open VLD en sp.a reageren verbolgen op de "last minute" beslissing van het N-VA gemeentebestuur om de gemeentelijke aanplakborden niet te plaatsen.

Daarom dat de vier partijen met hun Edegemse kandidaten Goedele Van der Spiegel (Groen - 4e plaats, Vlaams Parlement), Adrian De Weerdt (CD&V - 6e opvolger, Vlaams Parlement), Christophe Van Dessel (Open VLD - 14e plaats, Kamer) en Alessandra Lamm (sp.a - 9e plaats Vlaams Parlement) dan maar samen symbolisch een eigen gemeentelijk bord plaatsen ter hoogte van het Zwaluwnest, Drie Eikenstraat.

"We houden nog één bord leeg voor N-VA. Wij sluiten op dit gemeentelijk bord geen partijen uit", reageren de vier kandidaten.

De arrogantie van de absolute meerderheid

Het is voor de vier partijen, Groen, CD&V, Open VLD en sp.a, tekenend voor de stijl waarmee N-VA vandaag Edegem bestuurt: als alleenheersers. De arrogantie van deze absolute meerderheid is nu overduidelijk. Een democratie onwaardig.

Dinsdagochtend werden alle partijen per email ingelicht. Nochtans viel de beslissing maandagmiddag in het college en was er 's avonds nog gemeenteraad en dus ruim de mogelijkheid tot gesprek. Zonder voorafgaandelijk overleg met de fracties beslist echter één partij dat op minder dan vier weken voor de verkiezingen een belangrijk communicatiekanaal niet meer mag gebruikt worden. Gemeenteraadsvoorzitter Philippe Muyters bestempelde maandagavond de gemeenteraad nog als het hoogste orgaan van de gemeente…

Drogredenen als werkuren of ecologische impact smaken zuur, wetende dat N-VA zelf reeds op heel veel private gronden borden heeft gezet. N-VA breekt op basis van puur eigenbelang met een lange traditie.

UPDATE: bestuur plaatst toch borden.

Na de gezamenlijke actie en het dreigement van een extra gemeenteraad werd overeengekomen om toch borden te plaatsen, weliswaar op de helft van de locaties. Jammer dat er over zoiets als aanplakborden zo’n ophef nodig was. Maar ook een partij die het alleen voor het zeggen heeft, moet haar grenzen kennen. Samen beslissen is altijd beter.