Edegem verliest in één klap Hangar 27, Club27 én Rock Edegem

29 Oktober 2020

Edegem verliest in één klap Hangar 27, Club27 én Rock Edegem

Het is zover. Na ruim twintig jaar is Edegem zijn polyvalente jeugd-en cultuurzaal kwijt. Rond de eeuwwisseling vervelde de fuifzaal van Jeugdhuis Limerick tot jeugdcentrum Hangar 27. In 2011 onderging de zaal een eerste serieuze opfrissing en werd het officieel een jeugd- én cultuurzaal. Nu, 10 jaar later, op de gemeenteraad van 26 oktober 2020 wordt de zaal voor minstens 12 jaar uit handen gegeven. "Onbegrijpelijk", vindt voormalig jeugdschepen Jeroen Van Laer. "N-VA speelt hier niet alleen Solo Slim, maar kiest meteen ook voor Grote Miserie, om het bij de kaarttermen te houden."

Hangar 27 is een veilige en aantrekkelijke polyvalente zaal waarvan de Edegemse verenigingen vandaag dankbaar gebruik maken voor hun fuiven, eetavonden, kwissen, enz. "Zo'n zaal is belangrijk voor een bruisend verenigingsleven", vertelt Jeroen Van Laer. "Als gemeente kan je de huurtarieven laag houden en flexibel inspelen op de noden van je verenigingen. Onze verenigingen halen belangrijke inkomsten voor hun werking uit de activiteiten die ze organiseren in Hangar 27. Zeker in de nasleep van de coronacrisis gaat Hangar 27 een belangrijke rol spelen als ruime, veilige locatie."

De wedstrijd die niet had mogen georganiseerd worden

Solo Slim is de winnaar van een marktbevraging die nooit had mogen plaatsvinden. "Het is niet de schuld van Solo Slim dat ze deze foute wedstrijd hebben gewonnen. Het is wel 100% de schuld van het N-VA bestuur dat daarbij bovendien onvoldoende garanties zijn dat het huren van Hangar 27 niet duurder wordt en de broodnodige opwaardering zeer beperkt is", zegt Jeroen Van Laer. "N-VA wilde er gewoon vanaf. Ze ziet het beheer van Hangar 27 niet als kerntaak."

De factuur voor verenigingen stijgt

"N-VA beweert dat de Edegemse verenigingen niet meer zullen betalen, maar dat is gewoon niet juist", aldus Jeroen Van Laer. "In de overeenkomst die N-VA heeft onderhandeld, zullen de kosten voor drank per definitie stijgen omdat de private uitbater zijn drankprijs kan baseren op wat de verenigingen aan verkoopprijs vragen tijdens de activiteit. Slim gezien, maar voor een klassieke jeugdfuif betekent dat een serieus verlies in winst. Voor lokale verenigingen zou er maximum 120% van de aankoopprijs aangerekend mogen worden. De eindschoonmaak zit nu in de huurprijs. Die garantie is er in de toekomst niet. Voor het gebruik van audiovisuele materialen zijn er geen prijzen afgesproken en kan de private uitbater vragen wat hij wil."

Magere investering

De gevraagde investering van zo'n 49.000 EUR op 12 jaar laat geen grootse make-over toe. Aan andere concessionarissen in Edegem werd een veelvoud gevraagd. "Dit bedrag dekt in elk geval niet de opwaardering die Hangar 27 volgens ons écht nodig heeft: een reorganisatie van de inkomhal, de professionalisering van de keuken, de aankoop van interessante materialen, zoals een inklapbare tribune en het up-to-date houden van de technische installaties." De huidige geluidsinstallatie is ondertussen ook weer enkele jaren oud en zal op termijn ook vervangen moeten worden.

Einde Club27 en Rock Edegem

De privatisering van Hangar 27 betekent ook het einde van Club27 en Rock Edegem in zijn huidige vorm. De gemeentelijke ondersteuning wordt zowel qua financiële middelen als qua personeel stopgezet. "Zowel Club27 als Rock Edegem waren paradepaardjes van onze gemeente. Beide organisaties brachten doorheen de jaren ook op. Nog los van de winst op vlak van jeugdcultuur en engagement van vrijwilligers onder Edegemnaren en gemeentepersoneel", vertelt Jeroen Van Laer. "N-VA gooit het zonder verpinken overboord, zonder enige dankuwel."

 

Bekijk de volledige bespreking tijdens de gemeenteraad hier: https://youtu.be/vV9HqPzGX4A?t=3007