Edegem heeft nog 102.000 EUR aan coronasteun op eigen rekening

29 April 2021

Edegem heeft nog 102.000 EUR aan coronasteun op eigen rekening

De coronacrisis treft niet alleen de longen, maar ontwricht ook hele gezinnen op vlak van hun mentale en financiële weerbaarheid. Edegem kreeg van de federale overheid zo'n 115.000 EUR aan middelen om de meest kwetsbare Edegemnaren te ondersteunen in deze moeilijke periode. Maar de gemeente slaagt er niet in die middelen te verdelen.

"Bijzonder schrijnend, want we weten dat heel wat Edegemnaren moeilijkheden hebben als gevolg van de crisis", aldus gemeenteraadslid Vera Hans (Groen).

"Deze broodnodige steun moest oorspronkelijk eind december 2020 verdeeld worden door de lokale besturen. De deadline werd verlengd, maar deze week blijkt dat Edegem ruim vier maand na die oorspronkelijke deadline nog steeds 102.000 EUR op haar rekening heeft staan, in plaats op de rekening van Edegemnaren die het nodig hebben. Edegem toont zich als slechtste leerling van de klas met ruim 90% van de middelen die nog niet verdeeld zijn."

Heel wat steden en gemeenten hebben ondertussen zo goed als volledig deze COVID-steun kunnen besteden aan inwoners die het nodig hebben. Deze gemeenten voerden een actief beleid om ook nieuwe doelgroepen te vinden en de nodige ondersteuning te bieden.

"Gezinnen met kinderen zitten met grote kosten en uitdagingen. Waar men op tijdelijke werkloosheid valt is een extra buffer welgekomen. We weten wie dat zijn, laat ons die gezinnen ondersteunen", zegt Vera Hans.

"Een ander voorbeeld zijn de kleine zelfstandigen en mensen in de evenementen- en cultuursector. Laat ons die Edegemnaren zeer specifiek aanschrijven in plaats van de algemene communicatie die nu gevoerd wordt via het informatieblad of sociale media."

"En vooral: laat ons voldoende maatschappelijk assistenten inzetten op het actief aanspreken en begeleiden van het stijgend aantal Edegemnaren in kwetsbare situaties. Want ook op mentaal vlak zijn er grote uitdagingen als gevolg van de coronacrisis", besluit raadslid Vera Hans.