Edegem, groene of grijze gemeente?

01 Februari 2023

Edegem, groene of grijze gemeente?

Met de komst van verschillende nieuwe woonprojecten, knibbelt het huidige gemeentebestuur steeds meer aan het groene karakter van onze gemeente en kostbare open ruimte. Van een betonstop is in Edegem helaas geen sprake.

Open karakter wordt bedreigd

Ondanks de nabijheid van Antwerpen heeft Edegem altijd een groen en open karakter kunnen behouden. De laatste jaren zien we echter in een hoog tempo nieuwe bouwprojecten op tafel komen: de verkaveling aan de Heihoefseweg gaat ondanks protest gewoon door, op de Beerschotsite, het binnengebied tussen Lente- en Zomerlei, plant men drie grote appartementsblokken en ook voor een kostbaar binnengebied tussen de Volhardingsstraat en Adrien de Gerlachestraat zijn verkavelingsplannen.

Te dicht bevolkt

“N-VA doet niet wat ze beloofde. Edegem staat in Vlaanderen qua bevolkingsdichtheid op plaats vier, net na Antwerpen. Het volstaat niet om enkel Hof ter Linden en Fort 5 als groene long over te houden. Onze gemeente heeft niet minder, maar net meer groen nodig om te kunnen blijven ademen”, zegt gemeenteraadslid Jeroen Van Laer.

Ook groenonderhoud moet beter

De vergroening van de straten en pleinen verdient meer aandacht en zorg, vult gemeenteraadslid Goedele Van der Spiegel aan: “We merken dat Edegem steeds minder aantrekkelijk wordt. Bomen worden op verschillende plaatsen niet vervangen en de privatisering van het groenonderhoud heeft niet geleid tot een mooier straatbeeld met veel en kleurrijke aanplantingen. Dat deden we vroeger beter.”

Beerschotburen

Groen Edegem steunt de actiegroep Beerschotburen. Die zet zich in voor het behoud van het Beerschotdomein. beerschotburen.be

 

Dit artikel verscheen in het Groen-magazine, editie winter 2022.