Doek valt nu ook over werking Huis Hellemans

11 Maart 2020

Doek valt nu ook over werking Huis Hellemans

Deze week hebben de vrijwilligers van Huis Hellemans, ons Edegems huis van cultuur, de stopzetting van hun werking aangekondigd via een mededeling op sociale media. Net als bij andere mooie gemeentelijke initiatieven die Edegem al jarenlang op positieve wijze op de kaart zetten, komen de besparingen van het huidige N-VA bestuur ook hier keihard aan. Niet alleen op Vlaams gebied, maar ook lokaal snoeit de NV-A hard in cultuur met als mantra dat dit niet tot de kerntaken van de overheid behoort.  

"N-VA bereikt het omgekeerde wat ze beoogt: minder in plaats van meer vrijwillig engagement; een kille in plaats van warme gemeenschap. Terwijl het bestuur hiervoor naarstig op zoek is naar vele vrijwilligers om het Edegem van de toekomst samen verder uit te bouwen, worden de kostbare jarenlange investeringen van vele anderen te niet gedaan. Net die geëngageerde mensen die al jarenlang het verschil maken, gooien de handdoek in de ring.", aldus fractieleidster voor Groen, Sien Pillot.

Het Huis Hellemans - dat nota bene al 43 jaar bestaat als gemeentelijk kunstencentrum - is in Edegem het zoveelste slachtoffer van de besparingstsnunami van N-VA. De vorige legislatuur hebben we met de bouw van het VTC zeer expliciet voor een locatie gekozen waar een synergie mogelijk is met kunstencentrum Huis Hellemans. In plaats van het Edegems patrimonium en de vele vrijwilligers die hier met hart en ziel aan werken te koesteren en op te waarderen, kiest het huidige bestuur echter voor pure commercialisering zonder rekening te houden met de werking van Huis Hellemans of daarvoor een waardig alternatief te hebben.

Groen vindt deze zoveelste stap van het bestuur in het snoeien op menselijk en cultureel kapitaal een slag in het gezicht van alle Edegemnaars. De warme gemeente waar we de laatste jaren terecht hoe langer hoe meer trots op konden zijn, vervelt in een koude plek waar niemand zich nog gewaardeerd of nodig voelt.

Bekijk de ATV-reportage over de privatisering van Huis Hellemans van 11 maart: klik hier.