Stem voor de mooiste boom van Edegem

Edegem is een groene gemeente. En daar zijn we fier op. Dat moeten we koesteren. Daarom zetten we de mooiste bomen in de bloemetjes. Groen is op zoek naar de ‘Mooiste boom van Edegem’: de boom met de mooiste kleuren, een persoonlijk verhaal of mooie herinneringen.

Maar liefst 20 bomen werden genomineerd! Een vakkundige bomenjury selecteerde - met pijn in het hart - de elf mooiste exemplaren. Nu is het aan de Edegemnaar! Ontdek hieronder de 11 kandidaat mooiste bomen en geef vervolgens hiernaast jouw stem aan de 'mooiste boom van Edegem'!

Voor de mooiste boom van Edegem is er een juryprijs en een publieksprijs. Maar ook onder al diegenen die hun stem uitbrengen, verloten we een mooie prijs om onze gemeente nog groener te maken: een bon ter waarde van 50 euro om te spenderen in Tuincenter Claes. De winnaars maken we bekend op de jaarmarkt van 2 september!

(Benieuwd naar alle inzendingen? Klik dan hier)

De 11 kandidaat 'mooiste bomen' zijn:

1. Esdoorn, Doelveldstraat

Graag wil ik 'onze' boom in de kijker plaatsen. Het is niet échte onze boom in de zin van eigendom, maar wij hebben het mooiste zicht op hem. Hij staat midden in een vierkant woonblok tussen de Doelveldstraat, Paulus Pletinckxstraat, Onafhankelijkheidsstraat en Vrijwilligersstraat, helemaal ingesloten. Als wij in ons tuintje zitten dan hebben we een gevoel van beschermd te zijn, beschermd door zijn stevige takken en zijn mooie halfronde vorm. Door zijn grootte en de kracht die hij uitstraalt.

En als we in onze eetkamer zitten, ook dan kijken we naar hem, alsof hij deel uitmaakt van ons gezinnetje. We zouden bijna een bord bijzetten om hem aan tafel te kunnen krijgen. We genieten ervan hem te bekijken, begluren bijna. En elk seizoen leven we met hem mee. Hoe hij zware sneeuw op zijn takken draagt, hoe enige tijd daarna zijn takken zwaar wegen door het vele nieuwe groen dat eraan groeit; maar ook hoe de bladeren afvallen en hij kaal staat te staan. Helemaal naakt, kwetsbaar...

Het is een plezier in ons leven om hem in ons midden te hebben, we hoeven niet op vakantie te gaan....de boom in ons midden en de dagen geven ons een gevoel of we zijn in Zuid-Frankrijk.

2. Notenboom, Fort 5

Deze notenboom staat in Fort 5, aan de ingang in de Fort V-straat. Elke boom is mooi, elke boom is uniek! Maar door de plaats waar deze notenboom zich bevindt, en de zaken die hij onder zijn bladerdek herbergt, heeft hij bij mij toch een streepje voor.

Ik woon sinds vorig jaar op de site van Minerve. Voor mij staat de boom dus aan de ingang van Fort 5 die ik vaak gebruik, en hij nodigt me meteen uit om ten volle van deze groene oase te genieten, op verschillende manieren en in alle seizoenen. Op de bank onder zijn kruin is het heerlijk zitten in zijn schaduw. Je kan ook even snuisteren in de boekenruilkast, waar je mogelijk een boek vindt voor regenachtige dagen of zelf een boek achterlaat. De vuilbak herinnert de wandelaar eraan dat we het onder de notenboom, en bij uitbreiding in Fort 5 en heel Edegem, best proper houden. Het infobord nodigt de wandelaar uit om Fort 5 verder te gaan verkennen.

Deze notenboom is nog niet in volle wasdom. Hij heeft nog heel wat groeimogelijkheden. Dat is een leuk vooruitzicht! Wie weet mag ik in de herfst van zijn okkernoten genieten.

3. Sequoia, Donk

Mijn moeder Hilda is 94 jaar en vindt dat zij de mooiste boom van Edegem heeft. Ze heeft deze sequoia zelf uit een zaadje gekweekt, gekregen van haar zus Paula. Paula woont in Californië, de bakermat van deze Sequoia Gigantea. De boom is nu 46 jaren oud. Mijn moeder is er zo ontzettend trots op. De buren zien de boom, die dicht bij hun grens staat gelukkig ook graag!

4. Treurwilg, Willem Herreynsstraat

Vanuit ons achterraam kijken wij op de tuin van onze achterburen. Daar staat een treurwilg in volle glorie. Zijn hangende takken wuiven mee met de wind. En overvliegende vogels vinden er een rustplaatsje. Toen onze dochter in de lagere school zat, zong ze voor hem het lied ‘Mijn boom’ van Kinderen voor Kinderen: “Dag lieve boom. Lang zal hij leven. De mooiste boom van alle bomen. Mijn boom.” Tot de wilg eens gesnoeid werd. Toen werd er echt getreurd, want de boom was bijna ‘weg’. Maar nu is hij terug prachtig. Daarom willen we hem nomineren als mooiste boom van Edegem.

5. Eik, Fort 5

De mooiste boom van Edegem kwam ik tegen in het Fort 5 van Edegem. Het lijkt wel of de boom zich uit het zand wil lostrekken en een wandeling wil gaan maken. Prachtig!

6. Vijgenboom, Kontichstraat

Onze vijgenboom in de Kontichstraat is niet alleen heel mooi, maar geeft ook heel grote, lekkere en vele vijgen, Figo del miel.

7. Rode beuk, Lentelei

Deze rode beuk bevindt zich in onze tuin in de Lentelei te Edegem. We weten niet exact hoe oud deze boom is, maar de schatting is ongeveer 150 jaar. Het huis werd 100 jaar geleden gebouwd op wat vroeger parkgrond zou zijn geweest en de bomen stonden er al. De stamomtrek is 2m80, het is dus een stevige jongen. Er is een gat in de stam waarin regelmatig eekhoornfamilies wonen, die dan een tweede nest (eekhoorns voorzien graag een veilige plek in geval van gevaar) bouwen hoog in de groene beuk - de buurboom van onze rode beuk. De rode beuk is gezond maar vorig jaar heeft hij veel geleden onder de droogte. Op advies van onze boomverzorger hebben we hem dan zo goed mogelijk verzorgd. 's Avonds water gesproeid rondom de stam en om de twee weken kreeg hij een "voedingssupplement" (gekocht in een biosupermarkt), vermengd met water. En het heeft geholpen, hij staat er nog!

8. Rode beuk, Hof Ter Linden

We hebben deze boom pas echt goed leren kennen tijdens corona. Deze oude rode beuk in Hof ter Linden bleef, niettegenstaande zijn hoge leeftijd, moeite doen om ons op te vrolijken in de vreselijk eenzame periode van de isolatie. Het is een pronkstuk in het park achter het kasteel  Hof ter Linden!

9. Lindeboom, De Pelgrim

Deze lindeboom is een toeverlaat voor de vele vogels en eekhoorns maar ook voor de mens. Tijdens de warme zomerperiode ervaren we het aangename effect dat dergelijke grote boom in de tuin kan dienen als natuurlijke airco. Zalig! Wij zijn helemaal verknocht aan onze boom en hij zal dus altijd mee deel uitmaken van onze woonst.

10. Zwarte els, Hof ter Linden

Deze Zwarte els staat op de binnenoever van de hofgracht in Hof ter Linden. Hij heeft 5 dikke stammen want hij is aleens bij de grond afgehakt. Zijn omtrek is meer dan 6 meter aan de grond. Een echte verborgen parel aan de westkant achter de zitbank. Groen waar je van houdt!

11. Tamme kastanje, Zwaluwnest

Deze reus van een tamme kastanje staat voor het Zwaluwnest. Een paar jaar geleden kreeg hij – of is het een zij? - het wat moeilijk en werd haar standplaats met een kastanjehekje afgezet. Ze lijkt er weer voor minstens 100 jaar tegen te kunnen. Die machtige stam en veelvingerige bladeren geven koelte en comfort. De vruchten in de herfst zijn om van te snoepen. Deze tamme kastanje is machtiger dan het klein kasteeltje waar zij naast staat. Een levensboom die ontelbaar nieuw leven heeft zien passeren.

Stem hieronder voor jouw mooiste boom van Edegem!

Om de prijzen te kunnen verloten, hebben we je naam, adres en mailadres nodig. Telefoonnummer is optioneel. Blijf je graag op de hoogte, vergeet dan niet 'Stuur me updates via email' aan te vinken.