Alle mooiste bomen van Edegem

Dat Edegem veel mooie bomen telt, is ondertussen wel heel duidelijk. Het is dan ook met pijn in het hart dat onze bomenjury uit de twintigtal inzendingen een selectie moest maken voor de volgende ronde. Dat wil niet zeggen dat de overige bomen géén winnaars zijn, integendeel! Wij zien alle bomen even graag! Zelfs die knoeft van een blauwe regen uit de Volhardingstraat verdient een podiumplaats. Een wedstrijd organiseren heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen...

Daarom willen we alle kandidaat mooiste bomen toch in de bloemetjes zetten. Hieronder lees je dan ook alle inzendingen. Wil je graag je stem uitbrengen op de mooiste boom van Edegem? Klik dan hier.

Liggende treurwilg

Wij wonen nu al meer dan 3000 dagen in Edegem en genieten elke dag van deze bijzondere, eigenwijze en fantastische klimboom. Onze boom groeit niet recht omhoog, maar horizontaal.

“Grow through, what you go through”
Groei door, door wat je doormaakt.
Wie valt en weer opstaat is sterker dan wie nooit gevallen is.
Keep going, keep growing…”

Iedereen die bij ons op bezoek komt, zegt iets speciaals over deze boom. Het is een treurwilg die iedereen een lach op zijn of haar gezicht brengt. Wij vinden dat we de mooiste boom in onze tuin hebben liggen.

Japanse Esdoorn, Koning Albertlei

Deze prachtige Japanse esdoorn is een pronkstuk in onze tuin, heel het jaar door! Nu heeft hij zijn rode blaadjes, maar in de herfst gloeit hij met zijn felgekleurde gele/oranje/ rode kleuren. Hij staat dan precies in vuur en vlam! Deze boom is meer dan 150 jaar oud en heeft al héél wat meegemaakt! Ook onze kinderen hebben veel pret ervaren toen ze jonger waren want dit is nu dé klimboom bij uitstek.

Deze prachtboom is ook een pluspunt geweest bij het kiezen van onze huidige woning, 28 jaar geleden! Zo' exemplaren zijn zeer zeldzaam en wij zijn dan ook heel fier op onze eeuweling en koesteren die op alle mogelijke manieren.

Bonsai, d’Heldtlaan

Hoewel ik wellicht de kleinste ben, wil ik graag deelnemen aan jullie wedstrijd. Ik ben een bonsai van maar 42 centimeter, maar ben toch ook al 42 jaar oud. Ik voel me al 3 jaar gelukkig in de tuin van de d'Heldtlaan 12 in Edegem. Ik kwam daar terecht na het overlijden van mijn baasje Wilfried en werd geadopteerd samen met mijn broertjes en zusjes. Ik ben van de Acer Palmatum familie en mijn adoptieouders moesten meteen naar een bonsaiclub om mij te laten overleven. Ik voel me reuzefijn in Edegem en hoop daar nog vele jaren te verblijven. Iedereen is welkom om mij te bewonderen en meer te leren over het prachtige hobby van bonsaitechnieken. Liefs, het kleinste mooiste boompje van Edegem

Magnolia, Strijdersstraat

Deze Magnolia moet meer dan 80 - 90 jaar oud zijn. Het was voor verschillende generaties een prima klimboom: voor mijn eigen kinderen en kleinkinderen, neven en nichtjes. Ook mijn nieuwe, jonge buurmeisjes klimmen er nu graag in. En vallen ze eens naar beneden, dan vallen ze zacht op een dik oude bladerentapijt.

Esdoorn, Drie Eikenstraat

Ik heb geen tuin, maar wel een mooi terras en deze boom maakt ons zicht zo mooi groen en blij. Al vele jaren leven er twee duifjes in, een koppeltje.

Blauwe regen, Volhardingsstraat

De mooiste boom van Edegem is geen boom maar een klimplant die toevallig in mijn tuin staat. Maar als zo'n eenvoudige klimplant de tijd neemt om een stengel te groeien met een omtrek van 140cm dan mag die van mij gerust boom genoemd worden en meedoen aan een wedstrijd voor bomen. Inclusieve samenleving, weet je wel.

Deze blauwe regen stond al in onze tuin toen we het huis zo'n 25 jaar geleden kochten. Geen idee hoe oud hij is, maar hij had toen ook al een behoorlijke stam/stengel. In de zomer biedt deze boom een natuurlijke verkoeling tijdens de warme dagen en vormt hij de beste kamer van ons huis om te vertoeven, om te werken, te eten of te luieren.

Aan het begin van de zomer geeft hij met een berg aan bloementrossen een geur voor ons en onze buren. Eenmaal die eerste overdaad verbleekt komt het groene bladerdek er over. Na een kleine rustpauze en bij een nieuwe warmtegolf komen nieuwe bloesems. Een groen bladerdak met losse paarse trossen. Iets minder uitbundig maar even goed geurend. Dan is hij op zijn mooist.

De bijen en hommels vliegen af en aan om van deze overdaad te genieten. Een mezenkoppel vindt hier een perfecte beschutting om hun pas uitgevlogen jongen te voederen. En ook andere vogels hebben hun weg gevonden naar de voederhuisjes en die eronder hangen. Ook al staat hij een beetje verborgen achter een varen. Hij is de trots van onze tuin en of hij nu wint of niet, voor ons is hij de mooiste boom van Edegem.

Eik met blauwe regen, Boerenlegerstraat

Deze oude eik is nooit alleen en niemand die zich nog kan herinneren wanneer zijn trouwe vriend de blauwe regen op zijn machtige takken is komen wonen. Het is in elk geval een prachtig en veelkleurig beeld om elk seizoen van te genieten.

Den, Jan De Sadeleerlaan

Als piepklein zijscheutje hebben we deze den in een emmer geplant en had deze een plekje op mijn betonnen terras. Nu is het een reuzegrote boom in mijn voortuin van Edegem toen ik er 45 jaar geleden kwam wonen. Elk jaar honderden denappels of mastentoppen oprapen en voetpad  en oprit vrijmaken houden me lenig op mijn 88!

Esdoorn, Doelveldstraat

Graag wil ik 'onze' boom in de kijker plaatsen. Het is niet échte onze boom in de zin van eigendom, maar wij hebben het mooiste zicht op hem. Hij staat midden in een vierkant woonblok tussen de Doelveldstraat, Paulus Pletinckxstraat, Onafhankelijkheidsstraat en Vrijwilligersstraat, helemaal ingesloten. Als wij in ons tuintje zitten dan hebben we een gevoel van beschermd te zijn, beschermd door zijn stevige takken en zijn mooie halfronde vorm. Door zijn grootte en de kracht die hij uitstraalt.

En als we in onze eetkamer zitten, ook dan kijken we naar hem, alsof hij deel uitmaakt van ons gezinnetje. We zouden bijna een bord bijzetten om hem aan tafel te kunnen krijgen. We genieten ervan hem te bekijken, begluren bijna. En elk seizoen leven we met hem mee. Hoe hij zware sneeuw op zijn takken draagt, hoe enige tijd daarna zijn takken zwaar wegen door het vele nieuwe groen dat eraan groeit; maar ook hoe de bladeren afvallen en hij kaal staat te staan. Helemaal naakt, kwetsbaar...

Het is een plezier in ons leven om hem in ons midden te hebben, we hoeven niet op vakantie te gaan....de boom in ons midden en de dagen geven ons een gevoel of we zijn in Zuid-Frankrijk.

Notenboom, Fort 5

Deze notenboom staat in Fort 5, aan de ingang in de Fort V-straat. Elke boom is mooi, elke boom is uniek! Maar door de plaats waar deze notenboom zich bevindt, en de zaken die hij onder zijn bladerdek herbergt, heeft hij bij mij toch een streepje voor.

Ik woon sinds vorig jaar op de site van Minerve. Voor mij staat de boom dus aan de ingang van Fort 5 die ik vaak gebruik, en hij nodigt me meteen uit om ten volle van deze groene oase te genieten, op verschillende manieren en in alle seizoenen. Op de bank onder zijn kruin is het heerlijk zitten in zijn schaduw. Je kan ook even snuisteren in de boekenruilkast, waar je mogelijk een boek vindt voor regenachtige dagen of zelf een boek achterlaat. De vuilbak herinnert de wandelaar eraan dat we het onder de notenboom, en bij uitbreiding in Fort 5 en heel Edegem, best proper houden. Het infobord nodigt de wandelaar uit om Fort 5 verder te gaan verkennen.

Deze notenboom is nog niet in volle wasdom. Hij heeft nog heel wat groeimogelijkheden. Dat is een leuk vooruitzicht! Wie weet mag ik in de herfst van zijn okkernoten genieten.

Sequoia, Donk

Mijn moeder Hilda is 94 jaar en vindt dat zij de mooiste boom van Edegem heeft. Ze heeft deze sequoia zelf uit een zaadje gekweekt, gekregen van haar zus Paula. Paula woont in Californië, de bakermat van deze Sequoia Gigantea. De boom is nu 46 jaren oud. Mijn moeder is er zo ontzettend trots op. De buren zien de boom, die dicht bij hun grens staat gelukkig ook graag!

Treurwilg, Willem Herreynsstraat

Vanuit ons achterraam kijken wij op de tuin van onze achterburen. Daar staat een treurwilg in volle glorie. Zijn hangende takken wuiven mee met de wind. En overvliegende vogels vinden er een rustplaatsje. Toen onze dochter in de lagere school zat, zong ze voor hem het lied ‘Mijn boom’ van Kinderen voor Kinderen: “Dag lieve boom. Lang zal hij leven. De mooiste boom van alle bomen. Mijn boom.” Tot de wilg eens gesnoeid werd. Toen werd er echt getreurd, want de boom was bijna ‘weg’. Maar nu is hij terug prachtig. Daarom willen we hem nomineren als mooiste boom van Edegem.

Eik, Fort 5

De mooiste boom van Edegem kwam ik tegen in het Fort 5 van Edegem. Het lijkt wel of de boom zich uit het zand wil lostrekken en een wandeling wil gaan maken. Prachtig!

Vijgenboom, Kontichstraat

Onze vijgenboom in de Kontichstraat is niet alleen heel mooi, maar geeft ook heel grote, lekkere en vele vijgen, Figo del miel.

Rode beuk, Lentelei

Deze rode beuk bevindt zich in onze tuin in de Lentelei te Edegem. We weten niet exact hoe oud deze boom is, maar de schatting is ongeveer 150 jaar. Het huis werd 100 jaar geleden gebouwd op wat vroeger parkgrond zou zijn geweest en de bomen stonden er al. De stamomtrek is 2m80, het is dus een stevige jongen. Er is een gat in de stam waarin regelmatig eekhoornfamilies wonen, die dan een tweede nest (eekhoorns voorzien graag een veilige plek in geval van gevaar) bouwen hoog in de groene beuk - de buurboom van onze rode beuk. De rode beuk is gezond maar vorig jaar heeft hij veel geleden onder de droogte. Op advies van onze boomverzorger hebben we hem dan zo goed mogelijk verzorgd. 's Avonds water gesproeid rondom de stam en om de twee weken kreeg hij een "voedingssupplement" (gekocht in een biosupermarkt), vermengd met water. En het heeft geholpen, hij staat er nog!

Rode beuk, Hof Ter Linden

We hebben deze boom pas echt goed leren kennen tijdens corona. Deze oude rode beuk in Hof ter Linden bleef, niettegenstaande zijn hoge leeftijd, moeite doen om ons op te vrolijken in de vreselijk eenzame periode van de isolatie. Het is een pronkstuk in het park achter het kasteel  Hof ter Linden!

Lindeboom, De Pelgrim

Deze lindeboom is een toeverlaat voor de vele vogels en eekhoorns maar ook voor de mens. Tijdens de warme zomerperiode ervaren we het aangename effect dat dergelijke grote boom in de tuin kan dienen als natuurlijke airco. Zalig! Wij zijn helemaal verknocht aan onze boom en hij zal dus altijd mee deel uitmaken van onze woonst.

Zwarte els, Hof ter Linden

Deze Zwarte els staat op de binnenoever van de hofgracht in Hof ter Linden. Hij heeft 5 dikke stammen want hij is aleens bij de grond afgehakt. Zijn omtrek is meer dan 6 meter aan de grond. Een echte verborgen parel aan de westkant achter de zitbank. Groen waar je van houdt!

Tamme kastanje, Zwaluwnest

Deze reus van een tamme kastanje staat voor het Zwaluwnest. Een paar jaar geleden kreeg hij – of is het een zij? - het wat moeilijk en werd haar standplaats met een kastanjehekje afgezet. Ze lijkt er weer voor minstens 100 jaar tegen te kunnen. Die machtige stam en veelvingerige bladeren geven koelte en comfort. De vruchten in de herfst zijn om van te snoepen. Deze tamme kastanje is machtiger dan het klein kasteeltje waar zij naast staat. Een levensboom die ontelbaar nieuw leven heeft zien passeren.