Bioklas klaar voor gebruik, vijver en plantjes op komst

02 Februari 2018

Bioklas klaar voor gebruik, vijver en plantjes op komst

De nieuwe bioklas aan het Fort 5 van Edegem is klaar. Tijdens de paasvakantie kan het gebouw ingericht worden zodat de lessen er na de vakantie kunnen aanvatten. “Nu kunnen we ons aanbod zelfs nog uitbreiden”, vertelt milieuschepen Goedele Van der Spiegel (Groen).

De bioklas, met lemen buitengevels, werd opgebouwd binnen in de hangar die naast de oude bioklas staat. “Nu is er ruimte voor twee vaste klaslokalen, een polyvalente ruimte die men kan afhuren en een ontvangstlokaal. Tijdens de paasvakantie verhuizen onze medewerkers alle materialen zodat de lessen na de vakantie in de nieuwe omgeving kunnen doorgaan”, overloopt Van der Spiegel de planning.

Nog maar eerste fase

De bouw van de bioklas is nog maar de eerste fase van het project. “We willen tegen september de oude bioklas afbreken. Ondertussen dienen we een dossier in bij de Vlaamse dienst erfgoed voor subsidies om de hangar waarin de bioklas staat te renoveren. Onder andere de doorgangen en ramen in de zijmuren worden weer geopend om de natuur naar binnen te brengen.

We hopen deze werken aan te vatten in 2019. Ook de ruimte rond de bioklas in de hangar pakken we aan, want deze moet worden voorzien van onder andere een vijver en begroeiing. We hebben hiervoor de nodige subsidies gekregen van Agentschap Natuur en Bos. Tijdens de zomer van 2019 willen we ook graag voor het eerst een pop-up zomerbar in de hanger naast die van de bioklas openen.”

Vogelkastjes maken

In de bioklas krijgen leerlingen les over de fauna en flora. Met het nieuwe gebouw wil Edegem zijn aanbod nog verder uitbreiden. “De nood aan een nieuw ruimte was echt groot. De vraag naar lessen in de bioklas blijft stijgen. Verschillende klassen van Edegemse scholen komen twee- tot driemaal per jaar langs en ook de scholen van buiten onze gemeente weten de bioklas vlot te vinden. We werken nu met twee leerkrachten en enkele vrijwilligers. Het aantal vrijwilligers willen we uitbreiden om meer klassen te bedienen. Daarnaast gaan we naast natuur nog andere thema's aansnijden zoals erfgoed en een workshop rond timmeren, want de leerlingen leren hier ook vogelkastjes maken.”

Ook activiteiten tijdens de weekends zouden mogelijk worden en de natuurkampen tijdens de zomervakantie komen eveneens terug.

(c) Gazet Van Antwerpen, Filip Spoelders