Begraafplaats Edegem krijgt opwaardering

27 November 2017

Begraafplaats Edegem krijgt opwaardering

Een aantal belangrijke structurele verbeteringen én een aangepast onderhoudsplan moeten er binnenkort voor zorgen dat de Edegemse begraafplaats er verzorgder bij ligt. “Het moet ons kerkhof een nieuwe impuls geven, want dat is meer dan nodig”, zegt bevoegd schepen Goedele Van der Spiegel.

Edegem legt aan de gemeenteraad een plan voor de herinrichting voor. Als eerste stap worden delen van de begraafplaats ‘ontknekeld’ en oude graven geruimd.  Daarna volgt een herinrichting die het onderhoud moet vergemakkelijken. Sinds het verbod op pesticiden moeten we net als alle andere gemeenten onze onkruidbestrijding herzien. Vooral op het kerkhof is een andere aanpak nodig.

Het Edegems gemeentebestuur plant daarom een aantal structurele verbeteringen. “We merken een tendens naar meer urnebegravingen en verstrooiing. Onze begraafplaats is daar niet aan aangepast. We zullen een nieuwe strooiweide maken. Om de plechtigheid comfortabel bij te wonen, komt er eveneens een centrale verharde afscheidsplaats met zitbanken”, licht bevoegd schepen Goedele Van der Spiegel toe.  “We leggen ook een nieuw centraal pad met zijpaden aan in onderhoudsvriendelijke megabetontegels en grasdals. Op het einde van de centrale as planten we een gedenkboom, en op verschillende plaatsen voorzien we nieuwe banken zodat de begraafplaats ook een rust- en ontmoetingsplek kan zijn.”

In het bestaande gedeelte van onze begraafplaats zullen onze eigen diensten geleidelijk de kiezels tussen de zerken wegnemen en inzaaien met gras. Zo blijft het kerkhof toegankelijk door een centraal pad, maar kan er bij bijzetting in een concessie op korte termijn terug ingezaaid worden en krijgt onkruid minder kans. Deze aanpassing is eveneens nodig als we willen dat Edegemnaars op een serene wijze hun geliefden kunnen bezoeken op de begraafplaats.”

De heraanleg van de begraafplaats start in het voorjaar van 2018 en zou tegen de zomer in orde moeten zijn.