Amfitheatertje en waterspeeltuin nieuwe trekpleisters in 't Meihof

09 December 2017

Amfitheatertje en waterspeeltuin nieuwe trekpleisters in 't Meihof

Het Meihof in de Hovestraat is al jaren een zalige, groene speelplek in het hartje van Edegem. Sinds mei 2016 hebben Rekreatief en Pegode de uitbating overgenomen van de gemeente. Het Rekreatief is verantwoordelijk voor het horeca-gedeelte en Pegode vzw voor de buitenomgeving. Het afgelopen jaar werkte zij in samenspraak met de gemeente een masterplan uit voor de speeltuin en de rest van het terrein. “We zijn dan ook zeer blij de eerste realisaties van dit plan te mogen voorstellen”, vertellen schepen voor jeugd Jeroen Van Laer en Els Verdickt, projectontwikkeling voor Pegode vzw.

“Als gemeente investeerden we mee 40.000 EUR in het vernieuwen van de speeltuin met als doel deze toegankelijker en aantrekkelijker te maken”, verduidelijkt schepen Jeroen Van Laer. “We willen van speeltuin ‘t  Meihof echt een speeltuin maken voor iedereen: voor jong en oud, voor kinderen met en zonder een beperking. De focus ligt niet alleen op spelen, maar ook op ontmoeten en creativiteit. Met de opening van het amfitheatertje wordt het Meihof nog meer een creatieve ontmoetingsplek voor de buurt.”

Els Verdickt legt verder uit: “Concreet is de waterspeeltuin volledig vernieuwd en rolstoelvriendelijk gemaakt. Zijn er extra wippers en een twee grote vogelnestschommels geplaatst waar iedereen de vlucht van zijn leven kan beleven. Verder maken we van ’t Meihof een natuurspeelplaats waar kinderen kampen kunnen bouwen en zich kunnen uitleven.. Samenlevingsopbouw en inzetten op actieve buurten staat hoog in het vaandel.  We organiseren dan ook workshops waar zowel doelgroep medewerkers als mensen uit de buurt actief kunnen aan participeren. Zo is er reeds een XL broednest gemaakt en werden in co-creatie verschillende schuilplekken gemaakt met snoeihout. Gezellige plekjes om verstoppertje te spelen of een kamp van te maken. Om de fantasie van de kinderen nog meer te prikkelen, lieten we een houtkunstenaar verschillende dieren maken in enkele afgestorven bomen op het terrein.”
 
Gloednieuw is het amfitheatertje. “Het amfitheater is echt een ontmoetingsplek, waar mensen uit de buurt gebruik van kunnen maken. Jongeren die graag een free-podium organiseren, scholen die hun  poëzie willen brengen, kleine theatervoorstellingen of vertellingen in samenwerking met de bib van Edegem…. Het kan allemaal. We willen zo de buurtwerking stimuleren of creatievelingen de kans geven hun kunnen te tonen.”, gaat schepen Jeroen Van Laer verder.

“Als kers op de taart van het masterplan werken we volgend jaar aan de bouw van een open buitenatelier. Wie een bepaalde ambacht wil oefenen, zoals brood bakken, steenkappen of ijzer smeden, kan bij de parkwachters terecht om deze atelier te reserveren. We willen vooral van ’t Meihof een plek maken waar iedereen zich thuis voelt of creatief aan de slag kan gaan” besluit Els Verdickt.