"Wetenschap is meer dan een grijze man in een labojas"

26 Mei 2018

Het eerste wetenschapsfestival in openlucht op Belgische bodem vindt morgen, zondag, plaats in het kasteeldomein Hof ter Linden in Edegem. "Als gemeente sprongen we mee op de kar omdat we, ook met onze bioklas, het luik educatie naar een hoger niveau willen trekken en volwassenen willen bereiken.", vertelt schepen Goedele Van der Spiegel.  

Na drie jaar voorbereiden is het morgen tijd voor de eerste Sound of Science, wetenschap in het park. Toon Verlinden, ingenieur en wetenschapsjournalist, en Hetty Helsmoortel, kankeronderzoeker aan de universiteit van Gent en wetenschapscommunicator, sloegen hiervoor de handen in elkaar. “Hetty nam drie jaar geleden deel aan de FabLab International Finals in het Engelse Cheltenham. Dat gaat er gepaard met een groot wetenschapsfestival. Toen ze terug was, gaf ze aan dat dit eigenlijk niet bestond in België. Zo begonnen we aan de voorbereidingen”, schetst Toon.

Sound of Science moet een aangename en vooral interessante dag voor de hele familie worden. Naast lezingen en workshops is er ook plaats voor muziek en foodtrucks.

“Veel mensen denken bij wetenschap nog aan een grijze oude man in een witte labojas. We willen aantonen dat dat echt niet het geval is. De gasten kunnen onder andere een kamer in het kasteel bezoeken met virtual reality, vliegen met drones of marsrobots programmeren. Maar er vinden even goed workshops rond natuur en klimaat plaats. Natuurpunt zal de deelnemers meenemen op een insectensafari”, overloopt Toon het programma.

Wie gewoon wil luisteren, kan aansluiten bij de vele lezingen. “We verwachten bekende namen zoals Lieven Scheire en Christine Van Broeckhoven. Er is een koelcel waarin bij een temperatuur van één graad een lezing over Antarctica wordt gegeven. De dekentjes zullen klaar liggen.”

Peuterprogramma

Technopolis tekent ook present op Sound of Science. Om er een familiegebeurtenis van te maken, is er een peuterprogramma uitgewerkt en kunnen de kinderen langs de muzikale speeltuin gaan.

Tijdens het wetenschapsfestival worden de EOS Pipet-prijs 2018 voor onderzoekers en de Vraagstaart, de prijs van de campagne 'Ik heb een vraag', uitgereikt. Die laatste wordt toegekend door Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters (N-VA).

Zelf doen

Sound of Science vervangt meteen de jaarlijkse Dag van het Park in Edegem. “We sprongen graag mee op deze kar omdat we, ook met onze bioklas, het luik educatie naar een hoger niveau willen trekken en volwassenen willen bereiken. Dit is het ideale evenement. We kunnen alleen maar leren over wetenschap en technologie als we het ook zelf kunnen ervaren en doen”, reageert Goedele Van der Spiegel (Groen) als schepen van Hof ter Linden. Het parkdomein toont met deze organisatie zijn veelzijdigheid aan.

Dat de mensen zeker meer willen te weten komen over wetenschap, bewijst de voorverkoop. Vrijdag waren er al 2.200 kaartjes verkocht. Het wetenschapsfestival vindt morgen, zondag, van 10 tot 22u plaats.

www.soundofscience.be

Filip Spoelders ■