2,6 miljoen euro subsidies aangevraagd voor kasteel Hof ter Linden

19 December 2018

2,6 miljoen euro subsidies aangevraagd voor kasteel Hof ter Linden

Hof ter Linden was een van de dossiers waarvoor de uittredende schepen Goedele Van der Spiegel (Groen) zich de afgelopen zes jaar inzette. Net voor de wissel van de legislatuur overloopt ze nog enkele nieuwe stappen die op het domein worden genomen.

De restauratie van de koetshuizen, nieuwe verbindingspaden voor zwakke weggebruikers, een toegankelijker binnenplein en het herstellen van de vijvermuur. Het zijn enkele van de realisaties die het Edegemse bestuur van N-VA en Groen samen met de twee andere eigenaren, het Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos, hebben verwezenlijkt. Maar het werk op dit grote domein is uiteraard nog niet klaar.

“Er is al veel gebeurd maar eigenlijk denk ik dat we nog verder hadden kunnen staan. Vooral aan de paden hadden we meer kunnen doen. Maar ik ben tevreden”, zegt schepen van Hof ter Linden, Goedele Van der Spiegel, die vanaf 2019 oppositieraadslid wordt.

1 januari

De renovatie van het kasteel wordt een stevige dobber. “We hebben nu het dossier rond en ingediend om subsidies aan te vragen bij de Vlaamse overheid. Dit moest voor 1 januari gebeuren, want vanaf dan zakken de subsidies die je kan krijgen. We dienen een dossier in voor 2,6 miljoen euro steun. De volledige renovatie van het kasteel zal ongeveer 5 miljoen euro kosten. Alles moet natuurlijk in de oorspronkelijke staat gerenoveerd worden.”

“Dit is het totaalpakket aan subsidies dat we aanvragen. Het volgende bestuur kan er uiteraard nog bepaalde delen uithalen. Want de rest van de kosten moeten de drie partners nog weten te verzamelen”, overloopt Van der Spiegel.

Na de renovatie zal er al zeker een lift zijn om de rolstoelgebruikers vlotter het kasteel te laten betreden. In de kelder komen de toiletten, waardoor deze ruimte ook waterdicht gemaakt moet worden. “In ieder geval is het de bedoeling om naast de restauratie het gebouw ook te optimaliseren voor de toekomstige gebruikers. Een bed & breakfast of een businessclub behoren tot de mogelijkheden, maar dit staat helemaal niet vast. Daarvoor zal er een concessiehouder moeten worden gezocht.”

House de Neuf

Momenteel zit House de Neuf in het kasteel. Het organiseert er onder andere evenementen, bijeenkomsten en huwelijksfeesten. “Het bedrijf mag ook in 2019 in het kasteel blijven. De concessie wordt met een jaar verlengd. Mogelijk beginnen de renovatiewerken in 2020 en dan kan er geen activiteit in het gebouw zijn.”

In januari wordt er begonnen met de aanleg van het vlonderpad in het natuurdomein van Hof ter Linden. “Dit kan in een maand klaar zijn, waardoor de voorjaarsbloei in 2019 vanaf het vlonderpad te bewonderen zal zijn.”

Tot slot kreeg het schepencollege nog de melding dat het geïntegreerd beleidsplan voor Hof ter Linden is goedgekeurd door de Vlaamse diensten. Dit plan geeft aan wat er op vlak van natuur en erfgoed kan op het domein. Deze goedgekeurde visie is ook nodig om subsidies voor het kasteel te kunnen krijgen.

Bron: Gazet Van Antwerpen, Filip Spoelders