1,4% van het totaal aantal geboorten in Vlaanderen vindt plaats in een kansarm gezin, dat leert ons de kansarmoede-index van Kind en Gezin. Dit percentage is sinds 2005 opvallend blijven stijgen.
Om armoede op een structurele manier aan te pakken en de generatiearmoede een halt toe te roepen, moeten we blijvend inzetten op de strijd tegen armoede van kinderen en van de gezinnen waarin ze opgroeien.
Onderzoek rond kinderarmoede toont aan dat de periode tussen nul en drie jaar cruciaal is voor de ontwikkeling van intellectuele, emotionele en sociale vaardigheden van jonge kinderen en het doorbreken van de armoedespiraal.
Achterstanden die voor de geboorte of in de eerste levensjaren ontstaan, zijn later niet meer in te halen.
Kinderarmoede en de aanpak ervan kunnen echter niet los gezien worden van de armoedesituatie en de aanpak ervan bij de gezinnen waarin deze kinderen leven. We moeten dus niet alleen inzetten op toegankelijke diensten voor het jonge kind, maar ook op onder meer de levensomstandigheden van (aanstaande) jonge ouders en een aangepaste omgeving waar kinderen gelukkig kunnen opgroeien.
We moeten van de strijd tegen kinderarmoede een topprioriteit maken binnen het geheel van armoedebestrijding.
En wat doet ons Edegems bestuur? Ondanks het feit dat de sociale armoede blijft stijgen, blijven de budgetten hetzelfde. Maar een “magische” enveloppe van 7000 euro die verdeeld zal worden onder de Edegemse scholen, zal voor de nodige oplossingen zorgen?
Beste bestuur, bespaar aub niet op armoede. Maar zorg ervoor dat Edegem voor haar inwoners een warme gemeente blijft. En dan voor alle duidelijkheid ALLE Edegemenaren…