Tussenkomst over de impact op het personeel

Beste burgemeester, schepenen,

Vanavond zijn jullie allemaal zo klaar gestoomd en opgepept om ons als oppositie en al diegene die hier aanwezig zijn te kunnen overklassen en ons in een verdomhoekje te duwen. En als alles goed gaat, daar maken jullie je geen zorgen over dat is duidelijk, dan hebben jullie vanavond een strategisch meerjarenplan. Een ambitieus meerjarenplan noemt u het zelfs… Euforie alom, we hebben de oppositie alles geweigerd en we zijn er als de grote overwinnaar uitgekomen…

Maar… als u vanavond in uw bed ligt, zal u toch niet goed slapen. Ik ben er zeker van… Dan komt het besef dat er weinig reden tot vreugde is. Want dit plan moet u natuurlijk vanaf morgen ook beginnen waarmaken. En hoe wilt u dat in Godsnaam doen?

Met de verenigingen, die u kortwiekt, met de vrijwilligers, die al snel overbevraagd worden? Met de nva-kern? Dat wordt wel heel hard zwoegen…

Neen, u moet dat doen met het Edegems personeel. Dat personeel waarvan u 44% afbouwt: 93 koppen myGod. Dat personeel dat hier toch zijn gigantische betrokkenheid toont door als 1 team voor Edegem op te komen! Door als 1 team die dienstverlening te willen waarmaken. Door als 1 team te willen gaan voor dat warm Edegem!
"We werken graag en met trots in deze gemeente." stond er te lezen in hun open brief.

En jullie? Wat doen jullie met dat personeel? Verwijten als fake news, onwaarheden en paniekzaaierij aan hun adres in jullie laatste nieuwe nva-pamflet… Het primaat van de politiek zoals jullie dat noemen. De betrokkenheid van het personeel is nihil. Hoeveel personeelsleden kennen überhaupt  de inhoud van het strategisch meerjarenplan? Geschreven door het college… Zelfs voor hun eigen team vrees ik dat ze niet weten wat erin staat?

Een antwoord waar ik van huiver! Als er nu 1 iets is dat we geleerd hebben uit de vorige legislatuur is het dat je vanuit je ivoren college-toren geen, maar echt geen beleid kan maken. Dat doe je samen. Samen met je diensten! Daar is vertrouwen voor nodig. Wederzijds vertrouwen. Dat is samen discussiëren, niet altijd gemakkelijk, het soms ook oneens zijn, maar er toch proberen uit geraken en dan samen voor dat gemeenschappelijke doel te gaan. Dat was voor mij als schepen de grootste voldoening. Dat is voor ons de kracht van besturen. Dat kunnen en willen doen, elke dag opnieuw dat is wat mij betreft de grootste troef van het personeel dat daar staat!

Maar dat wordt natuurlijk wel heel moeilijk nu.

Belangrijke kritiek op dit strategisch meerjarenplan gaat dus niet enkel over de inhoud of de transparantie, maar ook over de manier waarop het tot stand kwam. En ik hoop dat jullie daar heel snel verandering in brengen. Er staan daar heel veel goede mensen. Het zou echt jammer zijn dat Edegem ze kwijt speelt!