Marjet Van Puymbroeck overleden

30 Mei 2018

Marjet Van Puymbroeck overleden

Voormalig senator Marjet Van Puymbroeck is afgelopen maandag op 97-jarige leeftijd overleden. Ze lag mee aan de basis van de groene beweging en het latere Agalev, nu Groen. Edegems Groen-lid, Rita Borowski, herinnert haar als een unieke, lieve, innemende vrouw, zacht, goedlachs, groen in hart en ziel.

Van Puymbroeck was Agalev-politica van het eerste uur en samen met pater Luc Versteylen grondlegger van de groene beweging Anders Gaan Leven. Ze werd in 1981 verkozen als eerste groene in de Senaat.

Marjet was alles wat de politiek niet was. Ze was zeer minzaam. Marjet dacht niet in politieke categorieën. Voor haar waren er alleen goede en zeer goede mensen. Marjet was de vertegenwoordigster van de beweging van Luc Versteylen. Als iets op zijn lever lag, ging hij naar haar.

Marjet liet in die periode ook een blijvende indruk op Rita Borowski, Edegems Groen-lid. "Zo'n 38 jaar geleden gingen ik samen met mijn kinderen voor een paar maanden elk weekend naar Viersel. Marjet was een fantastische, lieve en innemende vrouw. Zacht, goedlachs en groen in hart en ziel. Ik heb mooie herinneringen aan die tijd."

Mieke Vogels heeft als jong Kamerlid ook veel aan Van Puymbroeck gehad. “Ik heb genoten van haar relativeringsvermogen”, zegt Vogels in Gazet van Antwerpen. "Terwijl ik nogal hevig en radicaal was, was zij het omgekeerde. Dat kwam geregeld naar voor in de fractievergaderingen. Ze had een zeer milderende invloed en ik moest haar soms ook gelijk geven."

Van Puymbroeck zetelde tussen 1982 en 1990 in de Antwerpse gemeenteraad. Ze was nog steeds lid van Groen en kwam graag naar evenementen. De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 2 juni om 11u, Sint-Antoniuskerk, Armand Reusensplein, Brasschaat.