Hangar 27 levert prima dienstverlening en dat willen wij zo houden

Het privatiseren en commercialiseren van Hangar 27 betekent verliezen voor alle Edegemse verenigingen, sociale initiatieven van Edegemnaren en de gemeente zelf.

Hangar 27 is onze polyvalente jeugd- en cultuurzaal. Een laagdrempelige plek waar tal van activiteiten en evenementen plaatsvinden die het kloppend hart vormen van onze warme gemeente. De uitbating van deze zaal privatiseren is niet alleen slecht idee, het is gewoon absurd om te beweren dat er voor de verenigingen en Edegemnaar niets zal veranderen.

We lijsten alvast enkele veranderingen op:

  • We hanteren vandaag een democratisch tarief voor Edegemse verenigingen ter ondersteuning van hun engagement. Voor fuiven van jeugdverenigingen wordt bijvoorbeeld ook de helft van de security betoelaagd. Commerciële initiatieven kunnen deze lage tarieven niet aanbieden.
  • Verenigingen gebruiken Hangar 27 voor het organiseren van activiteiten en verdienen op die manier ook extra voor hun werking. Door Hangar 27 te commercialiseren snijden we ook hier weer in het vel van de verenigingen.
  • De gemeente betaalt voor het gebruik van Hangar 27 niets. In een private uitbating zal vanaf nu ook de gemeente zelf moeten betalen. Dat is een netto meerkost voor elke Edegemnaar!
  • Stel nog dat er variatie is in tarieven, dan is er de vraag naar beschikbaarheid van de zaal. De kalender van Hangar 27 is vandaag al goed gevuld. De populairste dagen om Hangar 27 te gebruiken zijn - uiteraard - de weekends. Commerciële initiatieven zullen net maximaal winst willen halen uit de weekends. Kan je het de private uitbater kwalijk nemen dat hij voorrang zal geven aan een bedrijfsevent (die volle pot betalen) ten koste van een spaghettifestijn van een sportvereniging (die aan verlaagd tarief huren)?
  • De speelpleinwerking SPED kende de laatste jaren een groeiend succes. Van 20 kinderen gemiddeld per dag groeide dat aantal naar gemiddeld 100 kinderen. Eén van de succesfactoren was de centrale locatie Hangar 27. Om een kwalitatieve speelpleinwerking uit te bouwen was het gebruik van Hangar 27 cruciaal: ruime zaal die opgedeeld kan worden, voldoende tafels en stoelen, voldoende sanitair, een keuken, techniek (geluid en video),... Er is op dit moment geen enkele andere zaal in onze gemeente met dezelfde mogelijkheden!
  • De jeugddienst staat in voor de uitbating van Hangar 27 (één medewerker en geluid-/lichttechnieker). Deze twee medewerkers ondersteunen echter nog veel meer van activiteiten, zowel praktisch als technisch: de jaarmarkt, diverse gemeentelijke activiteiten, Rock@Edegem, Club27. Het ontslag van deze twee werknemers betekent meteen het einde van Rock@Edegem en Club27.

In 2018 vonden er 73 activiteiten plaats, waarvan 13 van de gemeente zelf (18 procent!). Hangar 27 was daarmee zo'n 162 dagen in gebruik. Net daarom dat we met Groen plannen hadden om verder te investeren in Hangar 27. Het opwaarderen van de keuken, inkomzone en een uitschuifbare tribune waren belangrijke punten om bijvoorbeeld meer bedrijven en nog andere types van activiteiten aan te trekken, ook buiten de weekenddagen. Ook voor Hangar 27 is een gemeentelijk businessmodel realiseerbaar zonder grote meerkost voor de Edegemse belastingbetaler en met een stevige winst wat betreft een warme gemeente.