Goedele Van der Spiegel doet gooi naar zitje in Vlaams Parlement

29 Januari 2019

Goedele Van der Spiegel doet gooi naar zitje in Vlaams Parlement

Na zes jaar schepen te zijn geweest in Edegem, wil Goedele Van der Spiegel nu naar het Vlaams Parlement. Haar partij Groen zet haar op de vierde plaats op de lijst voor de Vlaamse verkiezingen. “Het is een strijdplaats. Het harde werk gaat nu van start”, blikt ze vooruit.

Met Groen woog voormalig schepen Goedele Van der Spiegel tussen 2013 en 2018 op het Edegemse beleid. De bouw van een bioklas, de ontwikkeling van Hof ter Linden en de uitwerking van een netwerk van trage wegen door de gemeente zijn maar enkele projecten waar ze haar schouders onderzette. Nu wil ze met haar ervaring ook op Vlaams niveau aan de slag.

“Voor de gemeenteraadsverkiezingen kreeg ik de vraag van de partij om kandidaat te zijn voor de Vlaamse verkiezingen. Ik hield de boot af omdat ik eerst de gemeenteraadsverkiezingen wou afwachten. Waarschijnlijk zou ik een lokaal mandaat altijd voorrang hebben gegeven. Nu ik geen schepen meer ben, heb ik me toch kandidaat gesteld”, vertelt Van der Spiegel.

Ze heeft naar eigen zeggen zeker een doel. “Het is niet omdat het in Edegem niet is gelopen zoals ik had gehoopt, dat ik zomaar op een andere lijst ga staan. We hebben de afgelopen jaren veel kunnen realiseren in onze gemeente maar lang niet alles. Veel heeft te maken met wat er op bovenlokaal niveau gebeurt. Dat wil ik zeker mee helpen aanpakken.”

Voor Van der Spiegel begint de campagne nu. “Die vierde plaats is een mooie kans. Ik ben de partij heel erg dankbaar. Het is een strijdplaats. Groen zit wel in de lift maar ik zal iedere stem kunnen gebruiken. Daarom wordt het vanaf nu hard werken en campagnevoeren.”

Mama van drie kinderen

Goedele is van opleiding ingenieur milieutechnologie. Na haar studies werd ze consultant. Tegelijkertijd bouwde ze aan een tweede loopbaan. “Naast mijn carrière als consultant heb ik altijd een tweede traject gevolgd. Ik was achtereenvolgens milieujournalist, parlementair medewerker en schepen van Edegem.” Als schepen was ze van 2013 tot en met 2018 onder andere bevoegd voor milieu, natuur en duurzame ontwikkeling. Naast haar drukke agenda is Van der Spiegel gehuwd en moeder van drie kinderen. Haar gezin neemt veel vrije tijd in beslag. “Als er nog vrije tijd overblijft naast mijn werk dan besteed ik die aan de kinderen. Mijn hobby's zijn joggen, fietsen en wandelen. In het weekend trekken we er dikwijls op uit met de kinderen voor een wandeling.”

 

Als Van der Spiegel wordt verkozen, weet ze welke thema's ze wil aanpakken. “Met mijn ervaring als schepen wil ik me voornamelijk inzetten voor milieu en natuur enerzijds en digitalisering en smartcities anderzijds. Van onze partij ben ik de enige kandidaat uit de Antwerpse zuidrand. Daarom wil ik niet alleen Edegem maar de hele zuidrand vertegenwoordigen. Met de oprichting van Streekvereniging Zuidrand stond ik mee aan de wieg van een overkoepelend project. Daarnaast zal het behoud van de open ruime in onze regio een grote uitdaging worden. Het dossier van de verbindingsweg tussen de Boniverlei en de Prins Boudewijnlaan zal dus zeker op tafel komen.”

In het Edegemse schepencollege wierp ze zich de afgelopen jaren op als een doener. Zal ze zich thuis kunnen voelen in een Vlaams Parlement waar debat steeds hoogtij viert? “Ik ben inderdaad meer een doener. Iemand die niet rond de pot draait en wordt gedreven door het resultaat. Maar als het op deze manier niet lukt om iets te realiseren, moet ik het anders aanpakken. In Edegem waren er voldoende dossiers waar eerst veel over gepraat moest worden en waar ik de nodige stakeholders bij elkaar moest brengen. Dit is me ook gelukt. De opstart van de Streekvereniging Zuidrand was zo'n dossier waar veel partijen bij elkaar moesten komen en waar er veel gedebatteerd moest worden. Daarnaast ben ik in het verleden gedurende tien jaar parlementair medewerker geweest. Ik weet dus wel waar ik terecht zal komen”, besluit Goedele Van der Spiegel.