Ecopark Edegem levert prima dienstverlening en dat willen we zo houden

Uitbesteden van het ecopark aan IGEAN betekent verliezen. We boeken geen efficiëntiewinsten en verliezen kwalitatieve dienstverlening. We leggen uit waarom:

In 2017 hebben we een uitbesteding van het ecopark overwogen aan IGEAN. Toen bleek dat we door een aantal aanpassingen op gelijke voet kwamen qua dienstverlening en kostprijs (geen KMO-opening meer, één persoon minder op het ecopark, zaterdag een uur vroeger sluiten,…). Geen plezante oefening voor het personeel, maar de evaluatie in 2018 heeft aangetoond dat het werkte. Een uitbesteding aan IGEAN zou duurder zijn dan het in eigen beheer houden, respectievelijk 415.403 EUR versus 412.865 EUR op jaarbasis.

Een reden voor de overstap zou kunnen zijn dat Edegemse burgers ook op andere containerparken terecht kunnen en dat de gemeentelijke organisatie makkelijker wordt doordat we geen opvang van zieke collega's moeten voorzien… Daartegenover staan er heel wat nadelen als we uitbesteden:

  • Voor de Edegemnaar: langere files want heel de Zuidrand kan op ons groot ecopark terecht, minder openingsuren, duurdere prijzen
  • Voor het personeel: verdeeld over verschillende parken, kleiner loon, meer weekendwerk en na 1 jaar evaluatie of ze wel bij Igean mogen blijven
  • Voor de gemeente: geen zeggenschap over investeringen of prijzenbeleid (loopt via Igean raad van bestuur) en geen ecoparkwachters die wekelijks de vuilbakjes van fort en forum leegmaken.

Wat ons betreft telt dus nog steeds: wat we zelf doen, kunnen we beter!

Om de puntjes op de i te zetten: N-VA plant niet alleen een uitbesteding aan IGEAN, maar ook een verhuis van het ecopark richting Doornstraat. Deze onnodige verandering (een investering van 1 à 1,5 miljoen) zal de Edegemnaar ook moeten betalen. Wat Groen betreft absoluut weggesmeten geld.

>> Teken mee voor het behoud van ons Ecopark